Институтът за космически изследвания и технологии (ИКИТ) при Българската академия на науките (БАН) чества 50 години под мотото "България - космическа държава". Тържественото събрание ще се състои днес от 15:00 часа, в зала "Проф. Марин Дринов" на Академията, съобщи пресцентърът на БАН.

Програмата включва пресконференция на учени от института пред медиите от 13:00 ч, както и откриване на изложба в 14:00 часа и награждаване на победителите в "Националния детски конкурс - за какво ни е Космосът".

На първи декември 1972 г. в необятния Космос полита първата българска научна апаратура, носеща скромното име Прибор-1 /П-1/, създадена от български учени и специалисти. С данните, които изпраща до земните лаборатории, България е призната за космическа държава.

За 50 години Република България се утвърди в космическото семейство като шестата страна, изпратила двама свои космонавти - Георги Иванов и Александър Александров, станахме и третата страна в света, произвела космическа храна и не на последно място - изобретихме първата в света космическа оранжерия "СВЕТ", в която за първи път беше отгледана пшеница от семе до семе, отбелязват от БАН.

Повече от 150 научни апаратури и уреди защитиха мястото ни сред първите, овладяващи истински и мащабно космическото пространство. Днес оригинални български апарати работят на Международната космическа станция (МКС). На 19 февруари 2022 г. беше изстрелян поредният български уред за изследване на космическата радиация "Liulin-SET" към МКС, а "ЛЮЛИН - МО" продължава и днес работи в орбита около далечния Марс.

В близко бъдеще се очаква нов наш уред да предаде специфична информация от самата повърхност на Марс. С тези постижения българските учени и специалисти дадоха своя неоспорим принос за бъдещ полет на космонавти и астронавти до Луната и Марс, подчертават от Академията.