Космическият телескоп „Хъбъл“ засне галактика на около 50 милиона светлинни години от нас, която крие някои изненади, съобщава официалният сайт на НАСА.

Галактиката, наречена Месие 85, има характеристики както на елиптична галактика, така и на лещовидна, и взаимодейства със спиралната галактика NGC 4394, както и с малка елиптична галактика, обозначена като MCG 3-32-38, като и двете са извън въпросния кадър.

Месие 85 съдържа около 400 милиарда звезди, повечето от които са много стари. В централната част обаче се намира популация от сравнително млади звезди на възраст само няколко милиарда години, според НАСА. Смята се, че тези звезди са се образували при късен изблик на звездообразуване, вероятно предизвикан при сливането на галактиката с друга галактика преди повече от 4 милиарда години.

Месие 85 има още едно странно качество. Смята се, че почти всяка галактика има свръхмасивна черна дупка в центъра си, но въз основа на измерванията на скоростите на звездите в тази галактика не е ясно дали Месие 85 съдържа такава черна дупка, съобщава НАСА. 

Галактиката е забелязана за пръв път през 1781 г. от астронома и геодезист Пиер Мешан, приятел на астронома Шарл Месие, който впоследствие включва обекта в своя прочут каталог на небесните обекти.