Това е най-далечното изображение, което човечеството е виждало във времето и пространството. 

NASA разкри най-дълбокият инфрачервен изглед от Вселената. И той е меко казано прекрасен! На него виждаме регион от космоса, известен като SMACS 0723. За справка – това изображение покрива регион от небосвода с размера на песъчинка, която някой на Земята държи в протегнатата си ръка.

„За първи път можем да видим детайли от тези най-ранни галактики, в които се намират първите поколения звезди, сформирани някога във Вселената. Тези галактики са се образували в една предимно тъмна вселена, пълна с неутрален водороден газ и доста по-различна от космоса, който виждаме днес“, казва астрономът Катрин Трот от Международния център за радиоастрономически изследвания, която не е част от проекта.

„Изображението улавя звездната светлина от най-ранните обекти, сформирани през първите няколкостотин милиона години след Големия взрив. Тази звездна светлина е на над 13 млрд. години и тя е фокусирана към телескопа „Джеймс Уеб“ благодарение на невероятната изкривяваща сила на масивен куп от по-млади галактики“.

За момента инфрачервената светлина е най-добрият инструмент, с който разполагаме, за да надникнем в най-далечните пространства на космоса. Очаква се „Джеймс Уеб“ да ни върне назад в пространство-времето така, както никой друг не е успявал. Учените се надяват, че по този начин ще разкрие нови ключови детайли за зараждането на Вселената.

SMACS 0723 се намира в южното съзвездие Летяща риба. Телескопът „Хъбъл“ също е извършвал наблюдения над този регион, но „Джеймс Уеб“ би следвало да разкрие много повече подробности.

SMACS 0723, заснет от "Хъбъл". Източник: STSCI

SMACS 0723 е особено добра цел за подобни дълбоки наблюдения, тъй като на преден план се намират масивни глактически купове. Те изпълняват ролята на своеобразна лупа, като изкривяват пространство-времето по такъв начин, че обектите зад тях се увеличават. Именно това позволява на астрономите да надникнат на което дава на астрономите начин да надникнат около 13 милиарда години в ранната вселена.

Подобни гравитационни лещи са спомагали за създаването на някои от най-впечатляващите снимки на далечната вселена. В тази конкретна фотография на SMAC 0723, създадена чрез 12,5-часова експозиция, виждаме хиляди галактики, много от които за първи път (включително най-бледите обекти в инфрачервения спектър на светлината).

По-късно днес NASA би трябвало да публикува още четири изображения, направени от „Джеймс Уеб“. Тъй че това, което виждаме сега, е само началото.

Телескопът "Джеймс Уеб" беше изведен в орбита през декември 2021 година. Проектът е съвместен на NASA, Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция.

Източник: Science Alert