Астрономи използваха телескопа "Джеймс Уеб", за да заснемат за първи път директно кадър на планета извън Слънчевата система, съобщи НАСА на сайта си. 

Екзопланетата е газов гигант. Изображението, видяно през четири различни светлинни филтъра, демонстрира как мощната инфрачервена техника на телескопа лесно може да заснема светове извън Слънчевата система и да насочва специалистите за бъдещи наблюдения, които да допринесат за повече информация за тях.

"Това е повратен момент не само за "Джеймс Уеб", но и за астрономията изобщо", каза Саша Хинкли, преподавател по физика и астрономия в университета на Ексетър, Великобритания и ръководител на наблюденията с голям международен екип.

"Джеймс Уеб" е международен проект на НАСА в сътрудничество с Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция.

Заснетата екзопланета HIP 65426 b се намира на около 92 астрономически единици от своята звезда (1 AE се равнява на разстоянието от Земята до Слънцето) - т.е. три пъти по-далече от Нептун. Въпреки това изчисленията показват, че планетата тежи около 7 пъти повече от Юпитер, а температурите ѝ достигат около 1000 градуса по Целзий.

Как е възможно това? Един от предполагаемите сценарий е, че планетата се е образувала с други обекти в близост до звездата, като звездообразуващи диск се е изчерпал сравнително бързо. Впоследствие, посредством гравитационна битка, тя се е озовала на сегашната си позоция, а останалите обекти са се изгубили. Според друг сценарий звездата и планетата са се образували заедно. Звездата е поемала по-голямата част от материала и е попречила на планетата да нарастне и да се превърне в кафяво джудже или друга звезда. 

HIP 65426 b е на 15-20 милиона години. Астрономи са открили планетата през 2017 г. с помощта на инструмента SPHERE на Европейската Южна обсерватория в Чили и са я заснели тогава с къси инфрачервени светлинни лъчи. Наблюдението с "Джеймс Уеб" с дълги инфрачервени лъчи разкрива нови детайли, които базираните на Земята телескопи не са в състояние да уловят.

Научният труд, посветен на първата снимка на екзопланета, направена от "Джеймс Уеб", може да откриете в ArXiv.