„Упоритост“ (Perseverance) е най-новият марсоход, който ще изследва Червената планета. Но за разлика от всички останали, той е оборудван с микрофони. Това означава, че може да документира пътешествието си до Марс така, както никой друг марсоход не е успявал. И сега NASA пусна някои от звуците, които космическият апарат е записал сред необятния космос.

„Упоритост“ напусна Земята през юли тази година и пое на 7-месечно пътешествие до Марс. Ако всичко върви по план, той ще кацне в кратера Джезеро на 18-и февруари 2021-ва. Марсоходът е оборудван с множество инструменти, но може би най-интересни са двата му микрофона.

Самият запис е направен на 19-и октомври. Звукът е много тих, а лекото пукане идва от охладителната система на радиоизотопния термоелектрически генератор.

Според NASA подобни механични вибрации са сравними с шумоленето или почукването, което може да се чуе през слушалките, когато кабелът докосне повърхността.

„Този ​​звуков файл е от съществено значение. Това означава, че нашата система работи и е готова да се опита да запише звука и от агресивно кацането на Марс “, каза специалистът от NASA Дейвид Груел.

Целта на "Упоритост" е да търси следи от древен микробен живот на Марс. Машината ще събира проби от скалите на планетата, които впоследствие ще бъдат върнати на Земята за анализ. Освен това ще тества и нови технологии, които да се използват и при пращането на хора до този скалист свят.

Източник: IFLScience