Астрономи засякоха за втори път забележителен проблясък от ултравиолетова светлина, предизвикан от експлодиращо бяло джудже. Благодарение на него те биха могли да научат повече за процесите, които водят до смъртта на тези древни звезди.

Изследователите научиха за съществуването на тази необикновена свръхнова, наречена SN2019yvq, през изминалия декември – само един ден след началото на експлозията. В рамките на броени часове събитието бе класифицирано като тип Ia свръхнова – т.е. едно често срещано звездно събитие. Само че този път то е било придружено от изключително рядък проблясък от ултравиолетова светлина.

„Това са едни от най-често срещаните експлозии във Вселената – коментира астрофизикът Адам Милър от Северозападния университет. – Специалното в случая е ултравиолетовият проблясък. Доколкото знаем, това е едва вторият път, в който подобно нещо е било забелязано при свръхнова тип Ia.”

Композитно изображение на SN2019yvq (синята точка). Източник: ZTF/Northwestern/Caltech

Експлозията SN2019yvq се случва в галактика, разположена приблизително на 140 млн. светлинни години от Земята. Редкият ултравиолетов проблясък е бил наблюдаван в рамките на няколко дни, преди емисията да приключи.

Какво се крие зад него? Екипът все още не е сигурен, тъй като белите джуджета – изхабени звездни останки, които обикновено са сравнително студени – не се нагорещяват достатъчно, че да генерират топлина, необходима за такъв тип ултравиолетова светлина.

„Повечето свръхнови не са толкова горещи, те не произвеждат особено интензивна ултравиолетова радиация – коментира Милър. – Нещо необикновено се е случило с тази свръхнова, което е довело до създаването на този особено горещ феномен.“

Съществуват няколко възможни обяснения. Изследователите смятат, че бялото джудже може да е станало нестабилно, след като е погълнало звезден материал от друга звезда-спътник в бинарна система (като сблъсъкът на материала от двата обекта е довело до образуването на проблясъка). Според друг потенциален сценарии ултравиолетовата светлина може да се е получила заради драматично увеличение на топлината (след като вътрешното ядро на бялото джудже се е смесило с външните пластове). Не е изключено и хелият да е възпламенил водорода в звездата. Не на последно място – според учените е възможно две бели джуджета да са се слели, като ултравиолетовият проблясък от свръхновата SN2019yvq да е вследствие от контакт между изхвърления материал от двете звезди.

Изследването е публикувано в The Astrophysical Journal.