Нещо странно се случва с глобалните температури на Нептун. През последните 17 години планетата претърпява доста драматично изменение на климата и поне в този конкретен случай човечеството не е виновно (макар и все още да не знаем какво точно го предизвиква).

Според нов научен труд, публикуван в the Planetary Science Journal, между 2003 и 2008 г. глобалната температура на Нептун е паднала с 8 °C. По това време планетата бавно навлиза в своя летен период (който трае около 40 години, както впрочем и всеки един тамошен сезон). През 2020 г. обаче единствено южният полюс става с около 11 °C по-топъл спрямо 2018 г.

"Тази промяна е неочаквана - казва планетарният учен Майкъл Роман от Университета в Лестър, Великобритания - Тъй като наблюдавахме Нептун през ранното му южно лято, очаквахме температурите бавно да се повишават, а не да падат."

Средната температура на Нептун е около -220 °C. И малкото топлина, която планетата получава, е следствие от вътрешни процеси. Нептун излъчва приблизително 2,61 пъти повече енергия, отколкото получава от Слънцето. Ето защо когато наблюдаваме промените в сезоните, можем да научим повече за еволюцията на нейната атмосфера. Новите открития обаче преобръщат някои от представите ни за Нептун.

Така например изследователите са запознати с факта, че Нептун се отличава с по-топля полярна вихрушка (или поне топла за Нептун) в сравнение с останалата част от планетата. Те обаче не са подозирали, че температурните промени са толкова резки. Не е ясно на какво точно се дължи това. Не е изключено тези аномалии да се дължат на  химичния състав на стратосферата,  слънчевата активност или дори на конкретни метеорологични условия. Факт е, че напоследък бурите на Нептун са доста странни.

„Нашите данни покриват по-малко от половината период от един сезон на Нептун. Ето защо никой не очакваше да види толкова големи и резки промени“, казва съавторът на новото изследване Глен Ортън от Лабораторията за реактивно движение на Калтех в САЩ.

Човечеството не е виждало Нептун отблизо от 1989 г. насам, когато „Вояджър 2“ прелита покрай планетата. Всички наблюдения на нейната температура са направени от Земята или от районите наоколо. Инструментът VISIR на Много големия телескоп в Чили е особено подходящ за подобни цели. Ето защо екипът комбинира данните, получени от него, с наблюдения от „Спицър“, извършени от космоса, както и с тези на други телескопи в Чили и Хавай.

Благодарение на телескопа „Джеймс Уеб“, както и на други обсерватории, които ще заработят през идните години, ще можем да получим още по-детайлен поглед върху Нептун. Т.е. рано или късно мистерията на тамошното изменение на климата ще бъде разгадана.

Източник: IFLScience