Google Translate добави поддръжка за пет нови езика в системата за автоматичен онлайн превод. Така официално компанията може да се похвали, че предлага безплатен превод на общо 108 езика от целия свят. Новите пет, които компанията включва към езиковото си многообразие са киняруанда, омраза, татар, туркмен и уйгур, а от Google твърдят, че приблизително 75 милиона души по целия свят говорят петте езика, информира 20minutos.es.

Киняруанда е основният език, който се говори в Руанда, но се говори и в близките райони на Демократична република Конго, Бурунди, Уганда и Танзания.

Ория е официалният език на индийския щат Ориса и се говори от повече от 31 милиона души. Скриптът на Oriya е по-скоро силабична азбука, отколкото обикновена азбука.

Татарски е езикът на татарите. Говори се от хора в руската република Татарстан, в Баскирия, в Крим и други общности в Русия.

Туркменски е националният език на Туркменистан. Той се говори от около 3,5 млн. души в страната и около 3 милиона души в други страни, главно в Иран, Афганистан или Турция.

Уйгур е език на турската група на алтайските езици и има повече от 12 милиона души, които го говорят в автономния регион Синцзян Уйгур, където е признат за официален език с китайския.

„Традиционно езиците без много уеб съдържание са трудни за превод, но чрез напредък в нашата технология за машинно обучение, заедно с активното участие на общността на Google Translate, добавихме поддръжка за тези пет езика“, казват от Google.

Google Translate поддържа превод на текст и превод на уебсайт за всеки от тези езици. В допълнение той поддържа вход за виртуална клавиатура за киняруандата, татарката и уйгурите.

„Позволете на всички, навсякъде да разбират света и да се изразяват“, се посочва в изявлението на Google.  

Източник: Мениджър Нюз