Учени разработват биобатерии, които използват обикновени биологични процеси, за да генерират електричество, пише Live Science.

Повечето биобатерии до момента не са в състояние да създават големи количества енергия, но наскоро бе разработена прототипна версия, която има потенциала да бъде по-лека и по-мощна от батериите, които обикновено се намират в мобилните устройства като смартфоните.

В човешкото тяло захарта се трансформира в енергия чрез процес, наречен метаболизъм, който разтваря захарта във въглероден двуокис и вода, докато отделя електрони.

Биобатериите произвеждат енергия чрез същия процес на трансформация, като улавят електроните, отделяни при разграждането на захарта по същия начин като тялото. Тъй като биобатериите използват биологични материали, те са възобновяеми и не са токсични, което ги прави привлекателна алтернатива на традиционните батерии, които се нуждаят от метал и химикали, за да работят.

Пробивът при разработването на биобатерии е направен от учените Пърсивал Жанг и Жуянг Жу от университета Вирджиния Тех в Блексбърг, щата Вирджиния.

Създадената от тях батерия е с по-голям енергиен заряд от типичната литиево-йониева батерия от потребителската електроника и превръща стопроцентово захар в енергия, която гарантира по-голямата мощност и по-високата издръжливост. В момента една такава биобатерия може да захранва пълноценно смартфон в продължение на 10 дни, твърдят учените.