Без значение колко голям опит имате с татуировките – фактът, че това е нещо, което ще остане върху тялото ви завинаги, е винаги леко изнервящ. A как мислите, дали бихте оставили робот, а не човек, да извърши самата процедура?

Точно това направи холандската актриса Стeйн Франсен. Тя се превърна в първия човек в света, татуиран от роботизирана ръка, контролирана от татуист, намиращ се на огромно разстояние от нея. Подвигът е извършен със съдействието на мрежовия оператор T-Mobie Netherlands, който е искал да демонстрира своята нова 5G мрежа – именно тя е била използвана по време на самата процедура.

Може и да си мислите, че Франсен е наистина смела жена, но не забравяйте, че от доста време насам роботите се използват при изключително важни хирургически операции. Миналата година например хирург влезе в историята, като извърши процедура върху труп от уюта на собствения си дом. Ако хирурзите са способни на подобни неща, защо не и татуистите?

Точно този въпрос си задават татуистът Уес Томас и специалистът по роботи Ноел Дрю. Двамата работят заедно, за да осъществят въпросното невероятно начинание. С помощта на 3D принтери (и множество свободно време заради наложените ограничителни мерки, свързани с COVID-19) Дрю прекарва 6 седмици в създаването на роботизирана ръка с игла за татуиране, която може да бъде контролирана с максимална прецизност през 5G мрежа. Впоследствие пък Томас извършва първото дистанционно татуиране върху човек, а подвигът е документиран в поредица, озаглавена „Невъзможната татуировка“ (The Impossible Tattoo).

Разбира се, роботизираната ръка е била тествана предварително множество пъти върху най-различни обекти (включително зеленчуци). Самата игла пък е оборудвана със сензор, който пречи на твърде дълбокото проникване в кожата.

„Всеки ден правихме малка крачка напред (а понякога – и назад) и когато не се занимавахме с разработка, ние тествахме и тествахме и тествахме. Множество мускатни тикви пострадаха, преди да прецизираме инструмента и да го подготвим за реалното татуиране“, казва Дрю пред PC Magazine.

Крайният резултат – една минималистична татуировка върху ръката на Франсен, можете да видите във видеото по-долу.

Източник: IFLScience