Науката и инженерството винаги са черпили вдъхновение от научната фантастика. Дори филми като „Трансформърс 3: Тъмната страна на Луната“, които критиците принципно оплюват, могат да променят облика на бъдещите технологии, както става ясно от най-новите планове на Японската космическа агенция (JAXA). Съвсем наскоро JAXA обяви, че има намерението да прати робот-трансформър на Луната.

На този етап знаем съвсем малко за проект. Той ще има почти сферична форма и ще тежи едва 250 г. Когато достигне повърхността на луната, ще приеме нова форма, която ще му позволи да навигира по-лесно из местния терен.

Въпреки че на пръв поглед прилича повече не BB-8 от „Силата се пробужда“, луноходът изглежда е вдъхновен до голяма степен от поредицата „Трансформърс“ и по-конкретно – от „Тъмната страна на Луната“. Докато пътува към спътника, роботът ще е широк едва 8 см. Впоследствие обаче роботът ще избута предната си обвивка напред, което от своя страна ще доведе до появата на две колела, свързани от водещ мост. Да, Optimus Prime е малко по-усъвършенстван, но човек трябва да започне все отнякъде, нали? Роботът ще бъде изработен от производителя на играчки Tommy – в сътрудничество със Sony и университета „Дошиша“. Най-вероятно ще се появят и по-опростен версии на машината, които би трябвало да помогнат за покриването на разходите по мисията.

Целта на Японската космическа агенция е да използва този робот, за да проучи по какъв начин комбинацията от ниска гравитация и прашната повърхност може да повлияе на придвижването на управлявани от хора превозни средства по Луната. По време на мисиите „Аполо“ астронавтите нямаха представа дали лунните бъгита, които шофират, няма да се заклещят по повърхността, а това ограничи до голяма степен пропътуваните от тях дистанции.

JAXA се надява, че скоро ще може да качи хора на Луната и че този „свръх компактен и свръх лек робот“ ще им предостави данните, от които се нуждаят, за да създадат роувър, който може спокойно да измине 10 000 км по лунната повърхност.

Източник: IFLScience