Прогнозирането на бъдещето е трудна и неблагодарна работа, дори за най-осведомените, добросъвестни и просветени автори. Предлагаме ви няколко впечатляващи примера в това отношение, които нямат нужда от допълнително обяснение.

"Автомобилът практически е достигнал границите на своето развитие и доказателство за това е фактът, че през последната година нямаше никакви радикални подобрения".
- Списание Scientific American, 2 януари 1909 г.

"Няма начин iPhone да постигне някакъв значим пазарен дял."
- Стив Балмър пред USA Today на 30 април 2007 г.

"Добре информираните хора са наясно, че е невъзможно човешкият глас да бъде предаван по кабел, така както се предават точките и тиретата на морзовия код. Дори ако беше възможно от това нямаше да има никаква практическа полза"
- неназован бостънски вестник през 1865 г.

"Ракета никога няма да напусне пределите на земната атмосфера."
- The New York Times, 13 януари 1920 г.
(Изданието доблестно признава грешката си на 17 юли 1969 г., когато екипажът на лунната експедиция "Аполо 11" е на път към Луната.)

"Телевизията няма да може да задържи какъвто и да е пазар след първите шест месеца. На хората скоро ще им омръзне всяка вечер да се взират в една шперплатова кутия."
- Дарил Занук, 20th Century Fox, 1946 г.

"Задвижваните с ядрена енергия прахосмукачки вероятно ще станат реалност до 10 години."
- Алекс Луит, президент и собственик на компанията за производство на прахосмукачки Lewyt Vacuum Cleaner Company, пред New York Times на 10 юни 1955 г.

Източници: Wikiquote, Cracked, Techhive