През последната година видяхме какви ли не роботи – роботи-делфини, които елиминират необходимостта от пленяването на истински за развлекателни цели; роботи, създадени от лед, чиято цел е да изследват далечни планети; и роботи които си спретват истинско танцувално парти.

Подобни машини ще ни помогнат да проучим различни особено негостоприемни места. Точно това е целта и на този нов робот с формата на рибка, който, освен всичко останало, си има и компания.

Екип от изследователи разработиха първите в света роботи-риби, плуващи на пасажи. Те не се нуждаят от външна намеса, за да се движат заедно като едно цяло. Машините са не само забележително реалистични, но и доста очарователни.

Учените от училището по инженерни и приложни науки в Харвард „Джон А. Полсън“ и института за биологично вдъхновени инженерни технологии на Уис ги наричат Blueswarm.

„Роботите често се използва на места, които са недостъпни или опасни за хората, където човешката намеса дори не би била възможна – казва Флориан Берлингер, водещият автор на проучването. – В подобни ситуации е особено полезно да разполагаш с изключително автономни рояци от роботи, които са напълно самодостатъчни. С помощта на имплицитни правила и триизмерно визуално възприятие ние успяхме да създадем система, която има високо ниво на автономност и гъвкавост под водата, където нямаме достъп до неща като GPS и Wi-Fi.“.

Можете да видите как роботите плуват заедно във видеото по-долу.

Създаването на машини, плуващи по подобен начин, въобще не е лесно. Въпреки че понякога пасажите се състоят от хиляди риби, те се движат заедно с лекота и могат да променят посоката си така, сякаш са един и същи организъм. Всичко това се случва, без да общуват помежду си. За да решат накъде да тръгнат, рибите използват пространствена информираност и се ориентират по позицията на близките до себе си събратя. Т.е. учените е трябвало да създадат автономни роботи, които хем да могат да плуват спокойно в 3D среда, хем да отчитат присъствието на останалите и да се координират с тях.

За да постигнат това, всеки Bluebot е снабден с две камери и три сини светодиодни светлинки. Камерите засичат наличието на светлина около тях (и съответно – присъствието на друг Bluebot) и изчисляват посоката и дистанцията.

“Всеки Bluebot реагира имплицитно на позицията на своите съседи – казва Берлингер. – Т.е. ако искаме да се струпат на едно място в пасаж, всеки един ще изчисли позицията на своите съседи и ще се насочи към центъра. Ако искаме да се разпръснат, Bluebot-ите ще направят обратното. Ако искаме да плуват в кръг, те са програмирани да следват директно светлините пред тях в посока по часовниковата стрелка.“

Въпреки че все са в ранна прототипна фаза, тези роботизирани риби биха могли да имат множество практични приложения и да покриват големи пространства за много по-кратък период от време.

Екипът се надява, че един ден Blueswarm ще може да следи развитието на по-крехките екосистеми с минимална намеса.

Изследването е публикувано в Science Robotics.