Новa „интелигентна тоалетна“ ще може да открива признаци на различни заболявания в изпражненията и урината на човек, твърди екип от американски изследователи.

Учените от от Медицинския факултет на университета Станфорд в Калифорния са измислили устройство, което се вгражда в тоалетната и използва технология за следене на движения в допълнение към камерите и тест лентите, за да анализира какво има вътре в тоалетната и да изпраща данните към защитен сървър.

След това сървърът ще може да идентифицира лицата, които страдат от редица състояния, като например синдром на раздразненото черво, рак на простатата или бъбречна недостатъчност в допълнение към седем други заболявания.

Системата ще прави това чрез физически и молекулярен анализ на урината, докато изпражненията ще се анализират въз основа на физическите характеристики.

За да се направи разлика между потребителите, технологията ще сканира пръстови отпечатъци и ще прави изображения на ануса.

Досега новата система е тествана на 21 души като част от проучване, публикувано в списанието Nature Biomedical Engineering, но са необходими допълнителни изследвания върху повече хора, преди учените да могат със сигурност да кажат, че “интелигентната тоалетна” ще бъде ефективна.

Според водещия автор на първоначалното проучване д-р Санджив Гамхир, професор по радиология в Станфордския университет, неговата концепция за интелигентна тоалетна е в процес на разработване вече повече от 15 години.

„Когато започвах да говоря за проекта, хората се смееха, защото им се струваше интересна, но и малко странна идея. Всеки обаче използва тоалетната, няма как да се избегне, и това повишава стойността ѝ като устройство за откриване на болести“, сподели той.

Що се отнася до необичайния начин на системата за разграничаване между потребителите, Гамбир добави:

“Знаем, че изглежда странно, но се оказва, че човешкият анален отпечатък е уникален. Сканирането – както пръстово, така и безпръстово, се използват единствено като наичин на разпознаване, за да се осигури, че даден потребител съответства на неговите специфични данни “, добави Гамбир.

Източник: Independent / Gospodari