Инженери от университета на Колорадо в Болдър, САЩ, са разработили материал, който при нагряване се деформира и се изстрелва във въздуха, подобно на скакалец, пише "Сайънс адвансис". 

Изследователите смятат, че един ден може да помага на меки роботи - създадени от еластични материали и по-безопасни за хората, да скачат или да повдигат и пренасят товари, и да преодоляват трудни терени.

За целите на изследването учените са анализирали различните начини, по които клас материали, известни като течнокристални еластомери, действат при излагане на топлина. Тези материали представляват втвърдена, но еластична версия на течните кристали, използвани в дисплеите.

В експеримент еластомерът е бил поставен върху гореща плоча и под въздействието на топлина е "скочил" върху близкия плот. Учените са установили, че този ефект се дължи на трислойната структура на материала. При нагряване горните два слоя се свиват по-бързо от долния, в резултат на което се получава формата на конус. В крайна сметка поради натрупване на напрежение конусът се преобръща, удря се в повърхността, върху която се нагрява, и се изстрелва във въздуха.

Изследователите сравняват поведението на материала с начина, по който скакалците постигат впечатляващите си скокове, пише БТА. "Опитваме се да създадем синтетични материали, които да имитират тези естествени свойства", казват авторите на изследването. 

Допълнителни експерименти са показали, че еластомерите могат да подскачат и при охлаждане. Следващата цел на изследователите е да намерят начин да контролират и направляват тези движения.