Специалисти от Хавайския тихоокеански университет, САЩ, са разработили обещаващ метод за защита на екипировката на участниците в бъдещи мисии за кацане на Луната от праха на повърхността й, съобщава сайтът на учебното заведение. 

Учените са създали материал, наречен "електростатична защитна тъкан от течен метал" или LiqMEST. Той е проектиран така, че да използва електростатични сили, които да отблъскват абразивните частици от скафандрите, пише БТА. Очаква се новата технология не само да предпазва екипировката от прах, но и да осигурява гъвкавост на астронавтите в суровата среда на чуждия свят. Основното предимство обаче остават противопраховите свойства на материала, отбелязват от екипа.

Лунният прах е известен със своите абразивни свойства. Той прилепва добре към повърхностите благодарение на електрически заряд и уврежда противопраховите покрития на луноходите и екипировката на участниците в мисии.

НАСА изучава проблема с лунния прах от десетилетия и все още не е намерила надеждно решение. От американската космическа агенция казват, че контролът на праха остава един от шестте основни проблема, които трябва да бъдат решени за дългосрочно обитаване на Луната от хора.