Китайски изследователи наскоро разработиха нова електронна кожа, която според тях има „отлична изотермична регулация“, съобщава Синхуа.

Учените от Южния университет за наука и технологии са разработили тази електронна кожа с терморегулация (thermo-e-skin) с биомиметични структури. Така тя имитира механизма на терморегулация на човешкото тяло чрез интегриране на гъвкаво термоелектрично устройство с хидрогелен композитен материал.

Благодарение на деликатния баланс между генерирането и разсейването на топлина, термоелектронната кожа поддържа стабилна повърхностна температура от 35 градуса по Целзий в широк диапазон от температури на околната среда - от 10 до 45 градуса по Целзий, пише БТА. През последните години електронна кожа реализира тактилни функции, подобни на човешките, и формира стабилна нервна реактивност, като до голяма степен имитира човешкото тяло, което я прави идеален компонент за бъдещи интелигентни роботи.

Въпреки това функцията ѝ за терморегулация доскоро бе ограничена до просто нагряване или охлаждане, което означава, че тя не бе в състояние да поддържа изотермична регулация за дълго време в сложна и променяща се среда.

Изследването е публикувано в списание „Нано Енерджи“.