Да сготвиш сам храната си невинаги е лесна задача. В забързаното си ежедневие всеки от нас често прибягва до по-бързия и лесен вариант за хранене – поръчката на готова храна. От друга страна, някои от Вас вероятно все още предпочитат да готвят и да разчитат на собствените си умения с готварската печка. Ако сте от този тип хора, лесно ще се досетите, че всеки уред има нужда от качествена поддръжка.

Почистването на готварската печка е задължителна дейност, не по-малко важна от техническата ѝ поддръжка. Тук ще разгледаме няколко полезни трика, които да Ви помогнат при почистването на готварската печка, и най-вече на основните ѝ елементи, лесно и без нужда от прекалено много време.

Почистване на решетките

Това е модул, с който всяка готварска печка разполага. Независимо дали използвате стар или нов модел, фурната със сигурност има решетка. От своя страна, тя със сигурност често се замърсява от приготвянето на печива, ястия или десерти. В случай че отлагате този проблем във времето, той със сигурност ще се задълбочи, а почистването ще се превърне в трудна мисия. Редовното почистване на тази част от готварската печка е категорично нужно и не трябва да бъде игнорирано.

Ръчно почистване

Замърсяването на готварската печка се случва изключително лесно. Знае го всеки, който готви самостоятелно у дома. Ето защо е нужно навреме да се справите с редовните загаряния и петна. В случай че искате да избегнете твърде агресивните почистващи препарати, можете да заложите на лесни и ефективни начини, подходящи за тази цел. Содата за хляб върши чудесна работа при почистване на цялостната повърхност на фурната и твърдите части на готварската печка. За целта направете гъста смес от сода за хляб и вода. Нанесете получилата се каша по замърсените повърхности с помощта на гъба. Оставете да подейства няколко часа и внимателно отстранете наслоилите се замърсявания.

Лесните методи

Засъхналите петна по вътрешността на фурната могат да бъдат премахнати лесно с помощта на оцет. За целта напълнете с тази течност термоустойчива купичка, поставете я във включената фурна и я оставете, докато оцетът започне да кипи. След като оцетът изстине, отворете фурната и забършете влагата от стените. Заедно с нея ще отстраните и голяма част от насъбралите се мазнини.

Гладките елементи

Стъклените, гладки повърхности на готварската печка често събират мазнини. Ето защо, за да се справите с тях, е нужен качествен помощник. Лесен метод е използването на смес от вода и оцет. Този домашен почистващ препарат се справя лесно с наслоилите се по вратичката и гладките повърхности мазнини. Използвайте мека гъба и леки движения, докато почиствате.