Нуждаем се спешно от иновативни начини, които да ни предложат един по-устойчив начин на живот – включително как точно да превозваме по-ефективно различни предмети.

В момента 90 процента от стоката по света се транспортира чрез кораби. Въпреки че за разлика от въздушния транспорт те вредят по-малко на околната среда, тези кораби все пак се захранват от изкопаеми горива. Т.е. има какво още да се иска.

Всъщност емисиите от евтините изкопаеми горива, използвани от индустрията на превозвачите, е отговорна за около 2 процента от въглеродните емисии по света. А тази цифра продължава да расте.

Ето защо изследователите от Wallenius Marine решиха да създадат нов тип превозвачески кораб, наречен OceanBird, който ще може да поеме огромно количество стока и да се задвижва единствено от вятъра. По този начин той ще намали типичните за подобен тип пътувания с 90 процента.

80-метровите платна се регулират от алгоритъм, който изчислява как да се възползва максимално ефективно от наличния вятър. Спомагателен двигател, работещ с биогориво, ще се включва при необходимост и при излизане и влизане от пристанищата.

Източник: Wallenius Marine

Със средна скорост от около 10 възела OceanBird ще може да прекоси Атлантическия океан за около 12 дни. Сегашните плавателни съдове се справят за около 8.

Уви, засега всичко е все още в твърде начален стадий на разработка. Дизайнът на кораба ще бъде готов до края на 2021-ва, а напълно функционираща версия на плавателния съд ще бъде реализирана чак през 2024-а.

Може да следите разработката на OceanBird на официалния сайт на Wallenius Marine.