При някои хора със сърдечни заболявания е необходимо да се прикачи сърдечна помпа, която е свързана със батерията, която я захранва, посредством захранващ кабел, който излиза от тялото на пациента.

Тази връзка е не само неудобна, но и опасна, защото значителен брой пациенти умират от инфекции, причинени от бактерии, които навлизат в тялото през отвора, в който влиза захранващия кабел. Потенциално над 100 000 души могат да удължат живота си с такива високотехнологични сърдечни помпи, но поради инфекциите и риска, който носят много малко са реално имплантирани и, за съжаление, много хора почиват от сърдечното си заболяване без да имат възможността да ползват сърдечна помпа.

Но това може да се окаже проблем от миналото. Сега учените са разработили нов, безжичен метод на захранване на помпите, които ще елиминират нуждата от висящ кабел и тала ще затворят пътя на бактериите, които причиняват инфекциите.

“Системата, която създадохме, включва лека медна бобина, която може да бъде имплантирана вътре в тялото и да захрани директно помпата. Отвън ще има батерия и трансмитер, които ще мога да се носят в джоб или кобур, без никаква нужда от кабели,” обяснява д-р Махинда Вилатгамува, инженер от Куинслендския технологичен университет. 

Източник: Science Alert