В момента, в който четете тази статия, около 300 000 души от всяко кътче на света обновяват статуса си в любимата си социална мрежа. Невероятно, нали! Още по-невероятно звучи факта, че малко по-късно близо 8 млн. души ще прочетат обновените статуси.

И това ги прави по-умни, (както и всички останали с редовно присъствие в социални мрежи), противно на ширещите се научни теории, че виртуалният живот разглезва и демобилизира реалните ни социални функции, и най-вече способността ни да мислим, анализираме, разсъждаваме. Ето няколко факта, които доказват точно обратното:

 1. Повече приятели – по-голям мозък

И така, колкото повече приятели имате, толкова по-умни ставате. В частност, ново изследване установява, че хората с повече приятели в социалните мрежи имат по-развити участъци в мозъка, отговорни за емоционалните реакции и с функции на паметта като запомняне на имена и лица.

2. Подобряване на паметта

Един от „страничните ефекти” на растащия брой приятели в мрежата се състои в това, че се налага да бъдете постоянно в течение на статуса им. Непрекъснатото проследяване на дейността им с времето е достатъчно да увеличи капацитета на т.нар. работна памет, казват психолози.

3. Взаимодействието с други хора

Взаимодействието с други хора при решаване на даден проблем е не само отличителна способност на биологичния вид „човек”, но и вероятно една от причините, на която се дължи и по-големия обем на мозъка на този вид. Любопитно доказателство на тази хипотеза е експеримент на изследователи от Тринити колидж в Дъблин. Те проследили невронните връзки при двама доброволци, които просто трябвало да решат дали ще работят заедно или поотделно за решаването на определена задача. Оказало се, че при сътрудничество, мозъкът създава нови невронни връзки, тъй като му се налага да отчита действията на другия човек в екипа.

И така, човешкият мозък непрекъснато взаимодейства с хора от обкръжаващия ни свят – и реално, и виртуално, и все повече в социалните мрежи. Международно изследване, обхванало младежи от 30 страни установило, че над 40% от тях предпочитат да взаимодействат с други хора посредством Интернет.

4. Положителните емоции

Да, до голяма степен негативните коментари по повод влияниението на социалните мрежи не са без основание. Но, възможността чрез Фейсбук и сие постоянно да сме във връзка с приятелите и семейството си има изключително позитивно въздействие. А това значително подпомага мисловните функции. Изследване установява например, че след като изгледат едно забавно видео, пратено им от приятел, хората много по-добре се справят с тестове със словесни и визуални асоциации.

5. Милите симпатяги

Същият позитивен ефект върху мисловните функции имат и популярните за споделяне картинки на котенца, кученца и всякакви други животинки, които предизвикват умиление. И този факт е потвърден от научен експеримент с доброволци, разделени на контролни групи. Част от тях трябвало да открият конкретна цифра в дълга числова последователност, а друга – да играе логическа компютърна игра. На някои от участниците били показани снимки на котенца, на други – фотографии на големи животни, а на трети – изображения на храни. Ефективността на тези, които разглеждали снимките с котета била с 44% по-висока от всички останали.