Британската компания Metalysis сключи договор с Европейската космическа агенция за разработката на технология, която извлича кислород от лунните скали и ги превръща в строителен материал, предава Dezeen.

Процесът, който включва редуцирането на металните оксиди, които се срещат по повърхността на Луната, за да се образува чист кислород, метал и сплави, би могъл да предостави на астронавтите нов начин за генерирането на кислород и материали, които да бъдат използвани за строителство директно на земния спътник.

Процесът, наречен The Metalysis FFC Process for Extra-Terrestrial Oxygen Production from ISRU, се финансира от Европейската космическа агенция и е част от Стратегията за космически ресурси.

Metalysis базира своята идея (FFC) на технология, създадена първоначално през 1997-а от Дерек Фрей, Том Фартинг и Джордж Чен от Кеймбриджския университет. Името ѝ е съставено именно от техните инициали.

FFC се е доказала като техника за производство на метали, работеща на индустриално ниво. Скорошни проучвания пък показаха, че би могла да бъде приложена и върху лунния реголит – рохкавият твърд материал, покриващ повърхността на Луната.

"Процесът е разработен със система в лабораторията за производството на метали от техните руди", каза Марк Саймс, старши преподавател по химия в Университета в Глазгоу. "Лунните скали се поставят в устройство, през което преминава електрически ток и генерира кислород и метални сплави", добави той, обяснявайки, че този процес все още е в ранен етап.

Специалистът заяви, че се надява работата "да даде възможност на хората да провеждат научни изследвания на Луната".