Вдигането на тежести може да подобри значително симптомите при хора със слаба до умерено тежка депресия. Особено ефективно е то при хора, които имат тежки форми на депресивно разстройство, откри ново изследване. Силовите тренировки могат да помогнат дори и при хора, които не тренират редовно, сочат резултатите. И ако се чудите – не, за този ефект няма значение дали сте направили големи мускули и сте изваяли сериозно тяло. Няма връзка между повечето мускули и позитивните емоции. Най-важното нещо е просто да правите тренировката си. Редовно.

Данните са показали недвусмислено, че след силови тренировки хората се усещат по-заинтересовани към всички дейности, имали са значително по-добро настроение и са се отървали от усещането за безполезност, което понякога съпровожда депресията. Засега учените не са 100% сигурни в това, каква е директната причина за ефекта, но най-вероятната хипотеза за феномена е, че това се дължи на повишения кръвопоток към мозъка. Предишни изследвания по проблема показаха, че тренировките със свободни тежести намаляват тревожното разстройство.

Заключението на учените е дошло след мета анализ на 33 отделни изследвания по проблема, които са обхванали 1877 души, като групата е включвала както хора с депресия, така и хора без депресия. Оказало се, че няма особена разлика дали ходите до фитнеса пет пъти на седмица или само два пъти на седмица. Отделно, не е имало значение колко повторения сте правили от всяко упражнение или колко серии сте успели да завършите. Ползите са били на практика същите.

Psy Blog