Знаете ли кой е най-оригиналният метод за добив на енергия? Десетки кандидати си оспорват тази титла. Някои от тях може да ви се сторят необичайни, други странни, трети дори налудничави. Но те функционират. Предлагаме ви да изберете своя номер 1 сред няколко от най-нестандартните “зелени” енергоизточници.

Брикети от банани

В страни като Руанда бананите се използват не само за храна, но и за производство на алкохол. Един тон от тях обаче води след себе си 10 тона отпадъци, включително стъбла, листа и обелки. Джоел Чейни от Нотингамския университет смята, че именно те би могло да се използват за производството на брикети. Как? Банановите обелки и листа се смесват със стърготини и впоследствие се пресоват в брикети, които трябва да се сушат на слънце две седмици. Това, от една страна, би могло да намали масовото изсичане на горите в Руанда, Танзания и Бурунди, тъй като огромна част от енергийните нужди там се задоволява посредством горенето на дърва. И от друга - малко или  много ще улесни бедната част от местното население, което ще използва тази „жълта” енергия за готвене и други домакински работи.

Ябълки захранват ябълки

Всеки, който има iPhone, знае колко бързо му се изтощава батерията. Ако това се случи на вас и нямате зарядно устройство, просто се отбийте до близкия „Плод и зеленчук” и купете няколко килограма ябълки. Нарежете ги на 150 тънки резенчета с формата и големината на 50-стотинкова монета и ги подредете в шест успоредни редици в цинков поднос. Свържете iPhonе-a си към плодовете посредством няколко медни жички и той ще се стартира за 1 секунда! Електричеството се произвежда благодарение на оксидацията на цинка, плодът е проводник, а медта допълва цялата верига.

Вибрираща енергия

Уникален пример за добиване на енергия дава група студенти от Масачузетския технологичен институт. Те са разработили специално устройство, което трансформира вибрациите на колата ви, когато шофирате по неравни пътища, в използваема енергия. То е създадено от обикновена хидравлична система, турбина и генератор. При всяка бабуна на пътя буталото избутва хидравлична течност през турбината, която е свързана с генератора, и той превръща тази енергия в електричество. Резултатите показват, че ефективността на автомобила се увеличава с 10%. Сигурен съм обаче, че ако студентите дойдат да направят няколко теста по нашите улици, тази цифра ще скочи на поне 50%.

Човешки екскременти

Една човешка субстанция, която постоянно се възобновява и няма опасност някога да се изчерпи, се изтича директно в канализациите. Вярвате или не, канадската компания Dynamotive е успяла да открие начин да превърне нашите естествени отпадъци в “зелена” енергия. С помощта на пиролиза фекалиите се нагряват до 400-500 градуса по Целзий в отсъствието на кислород. Получените газове, наситени с въглерод, се кондензират в кафеникаво плътно биогориво. То заменя изкопаемите горива, за да генерира топлина и да захранва дизелови двигатели и бойлери.

Пуешки карантии за вашата кола

Нямате пари да сипете бензин в колата си? Защо просто не използвате остатъците от коледната вечеря и по-специално пуешките карантии? Фабрика до Картидж, Мисури, е открила начин, по който да превръща тоновете отпадъци, идващи от близката пуешка кланица, в дизелово гориво и тор. Това става с помощта на термична деполимеризация. По принцип петролът се създава, когато въглеродът (обикновено под формата на мъртви растения или животни) бива заровен под земята, където се пресова и нагорещява от движението на тектоничните пластове. Едва ли е нужно да ви казвам, че този процес отнема много време. Малката компания Changing World Technologies е успяла да открие начин, по който да наподоби процеса и същевременно да намали времето за протичането му до 15 минути. При това тя може да произвежда черно злато не само от пуйки, но и от други субстанции, съдържащи въглерод – като стари автомобилни гуми например.

Бактерии, които отделят петрол

Въпреки че звучи наистина налудничаво, специалисти от Силициевата долина експериментират с генетично модифицирани бактерии, които отделят суров петрол. За тази цел гадините, които са с размер една милиардна от този на мравката, трябва първо да си похапнат малко селскостопански отпадъци - като пшенични сламки или дървесни стърготини. Интересното в случая е, че този петрол, наричан Oil 2.0, е екологично чист и при изгарянето му ще се отделя много по-малко въглерод.

Конфискуван алкохол

Всяка година властите в Швеция конфискуват над 750 хил. литра контрабанден алкохол. Вместо да го изпият обаче, те са му открили едно доста хитро алтернативно приложение. Всички напитки се смесват с вода в огромен контейнер, който се извозва до Линкьопинг, на 200 км южно от Стокхолм, за да бъде превърнато неговото съдържание в биогориво. То се използва за захранване на градския транспорт, такситата, боклукчийските камиони и дори на цял един влак – прословутия Amanda, който пътува между градовете Линкьопинг и Вестервик.

Владимир Тодоров