Знаете ли кой е най-оригиналният метод за добив на енергия? Десетки кандидати си оспорват тази титла. Някои от тях може да ви се сторят необичайни, други странни, трети дори налудничави. Но те функционират. Предлагаме ви да изберете своя номер 1 сред няколко от най-нестандартните “зелени” енергоизточници.

Брикети от банани

В страни като Руанда бананите се използват не само за храна, но и за производство на алкохол. Един тон от тях обаче води след себе си 10 тона отпадъци, включително стъбла, листа и обелки. Джоел Чейни от Нотингамския университет смята, че именно те би могло да се използват за производството на брикети. Как? Банановите обелки и листа се смесват със стърготини и впоследствие се пресоват в брикети, които трябва да се сушат на слънце две седмици. Това, от една страна, би могло да намали масовото изсичане на горите в Руанда, Танзания и Бурунди, тъй като огромна част от енергийните нужди там се задоволява посредством горенето на дърва. И от друга - малко или  много ще улесни бедната част от местното население, което ще използва тази „жълта” енергия за готвене и други домакински работи.

Ябълки захранват ябълки

Всеки, който има iPhone, знае колко бързо му се изтощава батерията. Ако това се случи на вас и нямате зарядно устройство, просто се отбийте до близкия „Плод и зеленчук” и купете няколко килограма ябълки. Нарежете ги на 150 тънки резенчета с формата и големината на 50-стотинкова монета и ги подредете в шест успоредни редици в цинков поднос. Свържете iPhonе-a си към плодовете посредством няколко медни жички и той ще се стартира за 1 секунда! Електричеството се произвежда благодарение на оксидацията на цинка, плодът е проводник, а медта допълва цялата верига.

Вибрираща енергия

Уникален пример за добиване на енергия дава група студенти от Масачузетския технологичен институт. Те са разработили специално устройство, което трансформира вибрациите на колата ви, когато шофирате по неравни пътища, в използваема енергия. То е създадено от обикновена хидравлична система, турбина и генератор. При всяка бабуна на пътя буталото избутва хидравлична течност през турбината, която е свързана с генератора, и той превръща тази енергия в електричество. Резултатите показват, че ефективността на автомобила се увеличава с 10%. Сигурен съм обаче, че ако студентите дойдат да направят няколко теста по нашите улици, тази цифра ще скочи на поне 50%.