Британската технологична компания Center for Process Innovation представи следващата голяма стъпка в авиационния транспорт. Тя иска да премахне прозорците от пътническите самолети и да ги замести с органични светодиодни екрани (OLED), които са чувствителни на допир, пише Bored Panda. Те ще се разпростират по цялата дължина на летателния апарат и ще показват гледката отвън през камери, монтирани извън него.

Според компанията прозорците са един от основния и най-голям източник на ненужно тегло в пътническите самолети. Стените, изработени без тях, ще могат да бъдат по-здрави и много по-тънки.

Разбира се, технологията не е лишена от недостатъци. Така например някои хора се опасяват от количеството светлинно замърсяване в кабината. Панорамната гледка пък едва ли ще улесни онези хора, които се страхуват да летят със самолет.

  • OLED екраните ще се разпростират по дължината на самолета и ще показват на пътниците света отвън.
  • Чрез чувствителните на допир екрани хората ще получават информация за своя полет или ще поръчват на стюардесите и стюардите.
  • Екраните ще предоставят достъп до интернет и мултимедийно съдържание.
  • CPI твърди, че премахването на всички пътнически прозорци ще позволи на самолетите да бъдат изработвани с по-тънки, по-леки и по-здрави стени.