Да разполагате с робот за почистване на стъклата у дома е наистина удобно, особено когато прозорците са огромни или труднодостъпни. Но самите роботи също имат нужда от почистване и поддръжка, за да работят добре и безпроблемно дълго време. В следващите редове ще ви разкажем за няколко важни правила за почистване и поддръжка на вашия робот за прозорци, които е препоръчително да следвате.

Подсушете след употреба

Едно от най-важните неща, които трябва да направите за своя робот за почистване на прозорци, е да го подсушите добре веднага след работа. Извадете резервоара за вода и го изпразнете, ако е останала течност в него. Избършете добре със суха кърпа и него, и корпуса на робота. Макар че е създаден да работи с вода, влагата може да се промъкне до вътрешността на уреда, което може да причини повреди в електронните му части и да го направи негоден за употреба.

Сменете кърпата

И още нещо, което да направите за робота, веднага след като приключи работа: махнете замърсената и мокра кърпа. Ако влажната кърпа остане върху уреда, може да се създаде благоприятна среда за развитие на плесени. Те ще се пренесат и върху самия уред, а това може да го увреди с времето. Може да поставите суха и чиста кърпа веднага, като по този начин роботът ще е съвсем готов за следващата употреба и няма да губите време в подготовката му после. Но може да оставите това и за по-късно.

Погрижете се добре за кърпите

Ако кърпите ви не са за еднократна употреба, изперете ги веднага след като ги използвате. Повечето кърпи се перат на ръка, в хладка или студена вода. Не ги слагайте в сушилня и не ги избелвайте, за да не увредите тъканта. Не ги гладете и не ги носете на химическо чистене.

Съхранявайте правилно

Както всички електрически домакински уреди, роботите за прозорци е добре да се съхраняват на сухо и тъмно място, при стайна температура. Не е препоръчително да ги държите в шкаф в банята, където е влажно, на терасата, където може да стане твърде горещо или студено, или в барака, която не е добре изолирана.

Използвайте само подходящи препарати

Много домакини се изкушават да добавят към водата за робота си каквито препарати за прозорци имат под ръка. Това обаче не е добра идея. Някои препарати за почистване съдържат натрий или амоняк, които са корозивни и ще намалят живота на уреда.

Използвайте само в подходящо време

Добре е да помните, че една част от робота за прозорци всъщност остава извън дома ви. Това означава, че ще трябва да почистване прозорците само при подходящи атмосферни условия.

Не е за препоръчване да включвате робота за прозорци, когато навън е много влажно, мъгливо или студено. За да го предпазите от повреди, влажността на въздуха трябва да е под 70%.

Също така не е добра идея да оставяте робота да почиства в най-горещите часове на деня и пряко изложен на слънчеви лъчи през лятото. Не го оставяйте на пряка слънчева светлина за повече от два часа в останалите дни.

Избягвайте да включвате печки и радиатори, ако се намират точно до прозореца, който ще се почиства.