С какво се хвалят днес съвременните домакини пред приятелки? Те могат да поканят съседките на кафе, за да демонстрират как работи новата им фурна, кафе машина или пък суперизстисквачка.  Едва ли някоя дама обаче ще извика приятелки, за да се фука с прахосмукачката си.  А точно това са правели  заможните госпожи в аристократична Великобритания в началото на 20. век – организирали са партита на прахосмукачката!

Но вие какво си представяте? Това била толкова голяма машина, че трябвало да бъде прекарвана по улиците на Лондон на каруца, теглена от коне. Тя била яркочервена и я наричали «Пухтящия Били». А тъй като по това време повечето къщи в града нямали електричество, първата задвижвана с енергия прахосмукачка работела на въглища или бензин. Генераторът й трябвало да бъде мощен, затова бил голям и много шумен. 

Колкото и смешна да изглежда днес, за времето си тази процесия била истинска революция.

А създаването на «Пухтящия Били» дължим на един 30-годишен инженер, чийто талант се проявява в точното време и на точното място. Хюбърт Сесил Бут, роден в Глочестър през 1871 г., бил един от шестимата синове на търговеца на дървесина Ейбрахам Бут. Когато става пълнолетен, Хюбърт се мести в Лондон и се записва в Колежа на еснафите, където изучава механика.  След дипломирането си работи в няколко фирми за производство на различни части, където талантът му е оценен много бързо.

Бут се занимава с проектирането на двигатели и колела. Като мъж той няма пряко отношение към домакинството и чистенето и затова и при него, както при повечето велики открития, изобретяването на прахосмукачката става случайно. Ако накараме една съвременна домакиня да се пренесе за малко в 19. и началото на 20. век, тя с ужас ще установи, че не може да се справи с домашните си задължения. Въпреки напредъка на индустриалната революция всекидневието на хората през тези години все още има своите големи неудобства. В работилниците семействата от средната класа вече могат да си поръчат мебели на достъпни цени, появяват се фабрично изработени брокатени драперии и красиви тъкани килими.  Проблемът е как да се поддържат  чисти.

Много домакини прекарват часове наред на колене,

за да търкат мръсни подове  и да обират прахта от всякакви повърхности.

През 1870 г. е създадена бяла вакса за под, която предпазва дървените повърхности от изтъркване. Тя обаче не прави нищо, за да премахне мръсотията от пода.  А пък след появата на електрическите крушки прахолякът и петната вече няма къде да се скрият!