Да премахнете излишното окосмяване с фотоепилатор означава да унищожите корените на космите с помощта на силен лъч светлина. Този метод е безболезнен, има дълготраен ефект и е подходящ за всички зони на тялото. Има обаче няколко правила, които трябва да спазвате, ако възнамерявате да се подложите на процедура с фотоепилатор. Ето какво трябва да знаете, ако искате да избегнете възможните нежелани отрицателни ефекти от процедурата.

Индивидуален подход

Фотоепилацията не е универсална, тя изисква индивидуален подход. Принципът е, че фотоепилаторът превръща светлинната вълна в топлина, която унищожава фоликула на косъма. Но колкото по-тъмно място срещне светлината, толкова повече топлина създава. Това може да е опасно за хора с тъмна кожа, тъй като може да причини изгаряне. Ето защо всеки фотоепилатор трябва да бъде внимателно настроен според вида на кожата, структурата на косъма и характеристиките на тялото. Само така фотоепилацията ще бъде не само ефективна, но и безопасна за Вас.

Няколко процедури

Няма как да премахнете всички косми само с една процедура. При посещение на специалист първата сесия е успешна в 90% от случаите. В такъв случай след около една-две седмици ще видите, че 30% от космите на третираното място са изчезнали. След месец може да повторите процедурата, като този път ще изчезнат още 30-40% от космите. Това ще продължи и при следващите сесии, докато се отървете от цялото окосмяване.

Понякога може да са нужни от пет до седем сесии, между които трябва да си давате три-четири, а понякога и шест седмици почивка. Броят на процедурите и периодите между тях зависят от доста фактори, като например колко тъмни са космите, колко тъмна е кожата, дали има прекомерен растеж в резултат на хормонална дейност или в резултат на генетично обусловени фактори, както и дали растежът е свързан с употреба на медикаменти.

Предварителна подготовка

Зоната, която смятате да подложите на фотоепилация, трябва да не е била третирана с кола маска или обикновен епилатор поне три седмици преди първата сесия. През този период може да третирате само с крем за депилация или бръснене.

Ако смятате да използвате фотоепилатор в зоната на подмишниците или на бикините, препоръчително е да не бръснете тези зони един ден преди сесията. Ако правите епилация на крака, не бива да ги бръснете най-малко два дни преди това.

Добра идея е също така да не сте посещавали солариум и да не сте ходили на плаж поне две седмици преди началото на процедурите. Вече споменахме, че колкото по-тъмна е кожата, толкова по-силно абсорбира енергията от светлинния лъч, и това може да доведе до дискомфорт, парене, изгаряне или недобра епилация. Друга причина да се пазите от слънцето е, че то кара космите да изсветляват, което ги прави по-трудни за унищожаване от фотоепилатора. Важно е да помните, че фотоепилаторът работи най-добре при светла кожа и тъмни косми.

След използването на фотоепилатор

След сесиите с фотоепилатор отново се налага да спазвате няколко правила, за да защитите кожата си и да задържите ефекта. Не излагайте интензивно кожата си на слънце или солариум поне две седмици, най-добре четири. Ако е лято, нанасяйте слънцезащитен крем с фактор 50, минимум 30, върху третираните зони.

Противопоказания

Не използвайте фотоепилатор в следните случаи: бременност, кърмене, прием на орални контрацептиви и тетрациклинови антибиотици, разширени вени, кожни заболявания (екзема, псориазис, дерматит), онкологични заболявания, алергии, татуировки върху зоната, наличие на пейсмейкър или инсулинова помпа.