През 30-те години на миналия век журналисти от издания като „Ню Йорк Таймс“ и „Тайм“ редовно посещават дома на Никола Тесла, намиращ се на двадесетия етаж на хотел „Говърнър Клинтън“ в Манхатън. Там възрастният изобретател им е разказвал множество истории за ранните си дни и често е споделял мнението си за бъдещето.

Как Никола Тесла си е представял 21. век? Да видим…

По материали на статия, написана от Джордж Силвестър Виерек.

Създаването на Американската агенция за опазване на околната среда

До създаването на Американската агенция за опазване на околната среда е имало поне 35 години. Тесла обаче е предсказал, че подобна организация ще бъде сформирана в рамките на 100 години.

„Хигиената и физическата култура ще бъдат разпознати като подразделения на образованието и правителството. До 2035 г. министърът на хигиената и физическата култура ще игра много по-важна роля в кабинета на президента на САЩ от тази на министъра на отбраната. Замърсяването на плажовете ни, каквото виждаме днес край Ню Йорк, ще изглежда немислимо за нашите деца и внуци – така, както днес на нас ни изглежда немислимо да живеем без водопроводи. Нашето водоснабдяване ще бъде регулирано много по-внимателно и само лудите ще пият нестерилизирана вода.“

Образование, война и вестници

Тесла си е представял свят, в който основен приоритет за човечеството ще са новите научни открития, а не войната.

„Днес повечето цивилизовани страни харчат най-много за война и най-малко – за образование. През 21. век нещата ще се обърнат. Далеч по-славно ще е да се бориш срещу невежеството, отколкото да умреш на бойното поле. Достигането до ново научно прозрение ще е много по-важно от припирните на дипломатите. Дори вестниците днес започват да третират научните открития и създаването на свежи философски концепции като новини. Изданията на 21. век ще изтикат престъпленията и политическите противоречия на последните си страници. Водещите материали ще бъдат посветени на нови научни хипотези.“

Здраве и диета

Към края на своя живот Тесла започва да развива странни теории, свързани с оптималната диета за един човек. През последните си дни той е вечерял основно с мляко и мед. Смятал е, че това е най-чистата форма на храната. През 40-те Тесла отслабва значително и придобива леко мъртвешки вид. Оскъдната му диета и външния му види допринася за разпространението на неверните твърденията, че в края на живота си е останал без пари.

„Все повече хора умират или се разболяват от замърсена вода, а не от кафе, чай, тютюн или други стимуланти. Аз лично отбягвам всички стимуланти. Освен това не ям месо. Убеден съм, че в до един век кафето, чаят и тютюнът вече няма да са на мода. Алкохолът обаче все още ще се употребява. Той не е стимулант, а същински еликсир на живота. Премахването на стимулантите няма да стане със сила. Просто вече няма да е модно да тровим организма си с вредни съставки. Бернар Макфаден показа, че е възможно да се създаде вкусна храна, базирана на естествени продукти като мляко, мед и пшеница. Вярвам, че храната, която ни сервират днес в неговите ресторанти, ще бъдат в основата на най-пищните банкети на 21. век.

Ще има достатъчно пшеница и пшенични продукти, които ще могат да нахранят целия свят, включително многомилионното население на Китай и Индия, които днес на ръба на гладуването. Земята е обилна и когато нейните дарове секнат, азотът, извличан от въздуха, ще оплоди наново нейната утроба. През 1900 г. разработих процес именно за тази цел. 14 години по-късно – под стреса на войната - той бе усъвършенстван от немските химици.“

Роботи

Тесла започва да се занимава с роботика през в края на 90-те години на 19. век, когато патентова своята контролирана с дистанционно лодка – изобретение, което буквално изумява посетителите на Електрическото изложение в „Медисън Скуеър Гардън“ през 1898 г.  

„В момента нашата цивилизация е объркана – ние все още не сме се пригодили към епохата на машините. Решението на нашите проблеми не лежи в унищожението, а в овладяването на машината.

За в бъдеще неизброимите дейности, изпълнявани днес ръчно от хората, ще бъдат вършени от автоматизирани машини. В момента учените в лабораториите на американските университети се опитват да създадат т.нар. „мислеща машина“. Очаквам тази разработка с нетърпение.

Аз самият създадох „роботи“. Днес роботът е факт, с който сме се примирили. Принципът обаче не е достатъчно доразвит. През 21. век роботът ще заеме мястото на роба от древните цивилизации. Не виждам причина повечето от тези неща да не се сбъднат до по-малко от век.“

Евтина енергия и управление на природните ресурси

„Много преди началото на следващия век систематичното залесяване и научното управление на природните ресурси ще сложат край на опустошителните суши, горски пожари и наводненията. Универсалното приложение на водната мощ (и нейната трансмисия на дълги разстояния) ще снабдява всяко домакинство с евтина енергия и ще напри потреблението на изкопаемите горива излишно.“

Тесла е визионер с невероятен принос към света. Макар и идеята му за перфектната диета да е малко странна, е очевидно, че той е разбирал много от нещата, които хората на 21. век ще ценят – например чист въздух и чиста храна.