NASA публикува невероятни снимки на свръхзвуковите шокови вълни, които два самолета са образували, докато летят един до друг. Това са първите подобни фотографии (заснети от подобна перспектива). Те са възможни благодарение на нов подход, разработен от агенцията. Неговата цел е да изследва свръхзвуковия поток в реални условия.

Обект на снимките са два самолета T-38, преодолели звуковата бариера. Те летят на 10 метра един от друг. Самите фотографии са направени от B-200 King Air на NASA, който се е намирал на 600 метра над тях.

„Не сме си и мечтали, че снимките ще са толкова ясни, толкова красиви – коментира Дж. Т. Хейнек от NASA. – С тази обновена система ни подобрихме значително скоростта и качеството на изображенията.“

Екипът е използвал ъпгрейдната камера с широкоъгълен обектив и много по-голяма памет, което е позволило заснемането на 1400 кадъра в секунда. Капацитетът за даунлоуд също е подобрен, което означава, че се сваля много по-голяма информация при всяко прелитане.

„Пред нас се разкриват нива на физични детайли, каквито никой досега не е виждал“ – допълва старши изследователят Дан Банкс.

Снимките са не само красиви, но и полезни. Изследователите ще ги използват, за да потвърдят дизайна на X-59 QueSST на NASA. Експерименталният самолет ще е свръхзвуков, но няма да образува силния звуков „Бум!“, характерен за този тип машини. Това означава, че за него няма да важат сегашните ограничения за прелитане на свръхзвукови самолети над земя.

Gallery

Източник: NASA

Gallery

Източник: NASA