Обичайно за лекарите през XIX век било да лекуват пациентки, страдащи от "хистерия". Симптомите най-често включвали постоянна тревожност, раздразнителност и подут корем.

Вината за това заболяване, което вече не се признава от медицинските специалисти, се приписвало на женската утроба, както свидетелства и името му (от старогръцкото "hystera" - матка).

Предписаното лечение била физическа процедура, наречена "тазов масаж" за предизвикване на "хистеричен пароксизъм" или с други думи, оргазъм - който би трябвало да възстанови психичното здраве на пациентката.

Осигуряването на тазови масажи било рутинна част от работата на викторианските лекари (каквато е била и векове по-рано). Но, както свидетелстват медицинските списания от тогавашно време, това била досадна и физически изтощителна процедура.

Затова в края на XIX век. д-р  Ж. Мортимър Гранвил патентовал спестяващия усилия вибратор. Първоначално използван само като медицински инструмент, с огромния си генератор вибраторът можел да бъде монтиран единствено в лекарските кабинети.

Постепенно тъй като набира огромна популярност, уредът напуска лечебните заведения и започва да се инсталира по домовете преносим "уред за масаж", който разкрасява, лекува главоболие и какво ли още не. Така твърдят някои от първите печатни реклами.