Екип от изследователи, ръководени от Александра Дубинская от медицинския център „Сидър-Синай“, твърди, че лекарите трябва да започнат да предписват регулярно вибратори на своите пациентки, тъй като медицинските ползи от употребата им са значителни. В научния си труд, публикуван в The Journal of Urology, специалистите описват своето метапроучване на изследванията, посветени на здравните ефекти на вибратора при жените, и излагат тезата си защо смятат, че е време да започнем да гледаме на тях като на устройства за медицинска терапия.

Предишни изследвания откриват, че честото мастурбиране при жените може да има положителни ефекти върху здравето – както физически, така и психически. В своето ново изследване специалистите отбелязват, че са извършени съвсем малко проучвания на ролята на вибратора като помощно средство за мастурбиране и дали използването му може да окаже положителни ефекти върху здравето. Учените са обследвали база данни с изследвания, посветени на употребата на вибратора с медицински цели, и откриват общо 558 научни труда, които свеждат до 21.

В своя анализ изследователите откриват, че съществуват множество ползи от регулярната употреба на вибраторите. Така например те подобряват здравето на тазовото дъно, намаляват болките във вулвата и подобряват цялостното сексуално здраве. Освен това екипът се натъква на случаи, в които регулярната употреба на вибраторите подобрява инконтиненцията, както и силата на мускулите на тазовото дъно.

Изследователите отбелязват, че използването на вибратор по време на мастурбация намалява времето, необходимо на жената да достигне до оргазъм (дори до множество оргазми). Друго предишно изследване показва, че съществува връзка между редовното достигането до оргазъм, от една страна, и намаляването на нивата на стрес и подобряването на сексуалното здраве, от друга. Това означава, че използването на вибратор по време на самата мастурбация води до по-добри резултати.

Изследователите достигат до заключението, че вибраторите са нещо повече от обикновени секс играчки – на тях може и трябва да се гледа като на терапевтични устройства. Нещо повече - вероятно е време специалистите, занимаващи се с тазови проблеми и реконструктивна хирургия, а може би дори и общопрактикуващите лекари, да започнат да предписват вибратори на своите пациентки. Екипът ще представи откритията си по време на тазгодишната срещана Американската урологична асоциация.

Източник: Medical Xpress