Макар и бавно, интернет потребителите демонстрират повишена отговорност спрямо защитата на своите онлайн акаунти, твърди CNET. Вместо досегашната "password", най-популярната парола вече е... "123456". Ъпгрейд, макар и крайно незадоволителен наистина.

Това личи от ново проучване на компанията SplashData, която прави софтуер за управление на пароли. Тя провежда своето годишно изследване на най-популярните пароли за трета поредна година, като досега "password" два пъти е най-често използваната. Този път "123456" е на върха - повече от 1.9 милиона души използват елементарната комбинация.

Малко над 400 000 души са се доверили на "123456789", а около 340 000 са онези, които разчитат думата "password" да защити акаунтите им. Според SplashData едва 43 000 са интернет потребителите от нейното изследване, които са се спрели на по-сериозни пароли с комбинации от букви и цифри.

Тези данни показват, че все още много интернет потребители на практика се молят да бъдат хакнати, коментират експертите на SplashData и призовават хората да сменят паролите си или да използват програми за тяхното управление, които генерират силни пароли на случаен принцип.

Или поне да добавят още една цифра след 123456.