Китайско научно изследване предлага да се добавят пет чифта крила към всеки вагон от високоскоростните влакове в страната, за да се намали теглото му и по този начин да се увеличи скоростта му с 28,6%. Това съобщава хонконгският вестник South China Morning Post, цитиран от eleconomista.es

Проучването е част от официалния проект CR450, който цели да увеличи скоростта на настоящите влакове. То е установило, че добавянето на малки крила може да генерира достатъчно повдигане, за да намали теглото им с една трета, увеличавайки скоростта до 450 километра в час.

В момента традиционните китайски високоскоростни влакове достигат до 350 километра в час, с изключение на влака с магнитна левитация в Шанхай, който благодарение на технологията си успява да достигне 431 километра в час.

Японските инженери вече имаха подобна идея през 80-те години на миналия век, но тя беше отхвърлена, тъй като крилата бяха твърде големи и направиха невъзможно движението на влаковете по съществуващи коловози и тунели. Сега обаче, китайските учени са избрали да поставят по-малки крила на покрива на влаковете вместо отстрани, отбелязва изданието.

Според учените, публикували изследването си в научното списание Acta Aerodynamica Sinica, идеята е "напредък в областта на аеродинамиката на високоскоростните влакове, който ще намали разходите и енергията". Въпреки това те предупредиха, че по-високите скорости биха могли да намалят живота на колелата и че крилата трябва да бъдат внимателно проектирани и монтирани.

С 37 900 километра Китай притежава най-голямата мрежа от високоскоростни влакове в света, като тези, които могат да се движат с повече от 200 километра в час. 

Източник: Мениджър Нюз