Начинът, по който хората пишат и използват компютърната мишка, може да е по-добър индикатор за стреса на работното място, отколкото сърдечният им ритъм, предаде Франс прес, позовавайки се на швейцарско изследване. 

Авторите му смятат, че техният модел може да помогне за предотвратяване на хроничния стрес.

"Начинът, по който пишем на клавиатурата и движим мишката, изглежда е по-добър показател за нивото на стрес, отколкото сърдечният ни ритъм в работна среда", пишат изследователите от швейцарския Федерален технологичен институт в Цюрих, пише БТА. За целите на настоящото изследване авторите му са наблюдавали 90 участници в лаборатория, които са изпълнявали реалистични офис задачи, като например планиране на срещи или записване и анализ на данни.

Специалистите са записали поведението с мишката и клавиатурата на участниците, както и сърдечния им ритъм, и редовно са ги питали колко стресирани се чувстват.

Докато на някои от изследваните лица е било позволено да работят необезпокоявани, половината участници са били прекъсвани многократно от чат съобщения и освен това са били поканени да участват в интервю за работа.

Изследователите са установили, че стресираните хора пишат и движат мишката по различен начин от спокойните хора.

"Стресираните хора местят мишката по-често и по-неточно и покриват по-големи разстояния на екрана", обясняват авторите на изследването. 

Специалистите са открили също, че хората, които се чувстват стресирани на работното място, правят повече грешки, когато пишат, и са склонни да пишат отривисто, с много кратки паузи.

Спокойните индивиди, от друга страна, правят по-малко, но по-дълги почивки, когато пишат на компютъра. 

Връзката между стреса и поведението с клавиатурата и мишката може да се обясни с т.нар. теория за невромоторния шум.

"Повишените нива на стрес влияят негативно върху способността на мозъка ни да обработва информация. Това се отразява и на двигателните ни умения", обяснява психологът и съавтор на изследването Жасмин Кер.

Изследователите отбелязват, че е необходимо спешно да се намерят надеждни начини за откриване на повишен стрес на работното място, от какъвто страда всеки трети служител в Швейцария. 

"Засегнатите често не осъзнават, че физическите и психическите им ресурси намаляват, докато не стане твърде късно", казват изследователите.

Понастоящем те тестват своя модел с помощта на приложение, като данните се записват от швейцарски служители, които са се съгласили да съдействат. 

Резултатите се очакват до края на годината.