Едва ли има сфера, в която технологиите да не са навлезли с голяма сила. Един от най-добрите примери е начинът, по който изглеждат домовете ни, и уредите, които са в тях. Готвенето и кулинарията са също основни мишени за развитието на техниката. Като изключим основните уреди за приготвяне на храна, като фурна, котлони, скара, тостер и прочие, кухненският робот е сред най-функционалните машини за подготовка на ястия.

Всеки готвещ има нужда от правилния партньор в кухнята. Независимо дали приготвяте храна за детето или просто искате да зарадвате близкия човек или семейството си с вкусно домашно меню, кухненският робот е на Ваша страна. Но кои са важните неща при избора му?

Функционалност на кухненския робот

За щастие, пазарът предлага разнообразие от модели, марки и дизайни на този уред. Задължително е да обърнете внимание на типа и броя приставки, които машината предлага. От тях зависи обхватът от различни дейности, в които кухненският робот ще Ви бъде от полза. Добре е машината да разполага със следното:

- Бъркалки за разбиване на яйца и други продукти с подобна текстура. Бъркането на белтъци, кремове, мусове и всичко, което Ви допада, става съвсем лесно.

- Ножчета. В повечето случаи комплектът включва няколко, различни по размер и цел на употреба. Колкото повече са те, толкова по-голямо разнообразие ще имате в рязането.

- Блендер. Това е една от най-използваните функции на съвременните кухненски роботи. С негова помощ се приготвят смутита, мелят се ядки, брашно, а защо не и кафе.

- Дискове за настъргване. С тях спокойно можете да приберете старото ренде, тъй като няма да Ви бъде вече нужно.

- Бъркалки за месене. Независимо колко гъсто е тестото, месенето ще бъде толкова трудно, колкото е натискането на един бутон.

- Месомелачка. Моделите, които я притежават, ще бъдат достойни помощници в кухнята, особено когато имате гости и трябва да смелите месо за ястието.

- Цитрус преса. Помага да приготвите вкусни, прясно изцедени сокове – незаменима част от менюто на всеки.

Мощност и качества на кухненския робот

Обърнете внимание на тази част от описанието, преди да закупите Вашия кухненски робот. Мощността варира от сравнително ниска – 300W, до доста по-мощните 1900W. Най-често предлаганите модели за домашна употреба са с мощност между 800W и 1200W.

Готвенето с кухненски робот изисква средно по големина пространство. Материалите са също от огромно значение. По-качествените и скъпи модели са изработени от висококачествени материали, които са не само здрави, но и безопасни. Ориентирайте се към модели, чиито метални части и остриета са от неръждаема стомана. Пластмасовите части трябва да бъдат резистентни към високи температури, при които е възможно отдаване на вредни вещества. Изключително важно е да се спрете на кухненски робот, който има добра и лесна за задействане защитна система.

Цена

Всяка цена трябва да бъде разумна. Не забравяйте, че когато купувате кухненски робот за вкъщи, Вие го избирате за Вас и Вашето семейство. Подобен продукт изисква особено внимание при избора, тъй като е дългосрочна инвестиция. Ето защо е добре да не пестите средства в тази насока. В търговската мрежа се предлага широк избор от марки и модели. Изберете подходящия, според Вашите конкретни нужди и изисквания.  Така готвенето у дома ще бъде много по-лесно и резултатно.