По време на отбиването бебетата откриват нов начин на хранене, комбинирайки майчиното мляко с други храни - както твърди, така и течни.

На този етап майките започват да дават вода на бебетата, като използват практични и удобни чаши, за да им помогнат да се научат да пият сами по възможно най-простия начин. Същото се случва и при преминаване към обща храна, макар кърменето да продължава.

През първите месеци от живота си обаче, бебетата нямат необходимост от вода, тъй като кърмата, както и адаптираното мляко, се състои от около 90% вода. По време на растежа идва момент, когато вече ще се налага да давате и вода. Това обикновено става, когато започнат да се дават по-твърди храни, които имат нужда от дъвчене.

Ето какво още трябва да знаете за водата и въвеждането ѝ в ежедневието на бебетата.

Снимка: Shutterstock

Кога да се дава вода на бебетата

Световната здравна организация препоръчва изключително кърмене (ако кърмата е недостатъчна или липсва по една или друга причина, тя се заменя с адаптирано мляко) до шестия месец, без добавяне на вода или други течности от типа на билкови чайове. Причината е, че те запълват стомаха, което дава фалшиво чувство за ситост.

Малко вода може да се даде само при необходимост – висока температура например, или след повръщане и диария, за да се предпази детето от дехидратация и да се компенсира прекомерната загуба на течности. Това обаче са спорадични епизоди, които са по-скоро изключение.

Правилото е да не се дава вода до шестия месец на бебето. Водата се въвежда след това, заедно с въвеждането на твърдите храни, като се започва от съвсем малко количество по време на хранене.

Колко вода трябва да пият децата

Добре е да започнат с малки количества течност, които се увеличават постепенно в течение на времето.

В началото водата се дава в малка чашка или с шише, тъй като бебетата все още имат и мляко по време на хранене.

Когато навършат една година, дозите майчино мляко намаляват, ако не са напълно изчерпани, което налага и постепенно увеличаване на водата, достигайки до 1 литър на ден.

Това количество нараства също постепенно, докато на 3 годинки детето достигне нуждите вода, които изпива един възрастен човек.

Коя вода е подходяща за бебета

Най-добра за бебетата е изворната вода, без естествено газиране и с ниско съдържание на минерали. По-добре е тя да бъде в стъклена бутилка, защото стъклото, за разлика от пластмасата, не е токсично.

Чешмяната вода е важно да бъде първо тествана, защото може да съдържа различни химикали или естествени минерали, неподходящи за малкото – твърде големи количества хлор например.

Затова е по-добре да бъде в началото преварена или пречистена през кана с филтър, за да се избегнат евентуални неразположения. Преварената вода трябва да се дава чак, когато е напълно охладена.

Може ли да се дава минерална вода

Минералните води не са еднакви и съдържанието на различни елементи в тях зависи и от самия извор. Важно е да се знае, че и след преваряване, във водата остават определено количество минерали.

Именно на базата на този остатък, специалистите ги делят на 4 основни групи:

- с фиксиран остатък под 50 млг/л (минимално минерализирана вода);

- с фиксиран остатък между 50 и 500 млг/л (олигоминерални или слабо минерализирани води);

- с фиксиран остатък между 500 и 1500 млг/л (средно минерални води);

- с фиксиран остатък над 1500 млг/л (богати на минерали води).

Според тази схема, най-подходяща за малките е минералната вода с концентрация на минерални соли, която не надвишава 140 млг/л, тъй като млякото - както кърмата, така и адаптираното, вече съдържат тези елементи. Рискът е, че такава вода може да претовари бъбреците, които все още са във фаза на развитие. Затова е най-добре да не я използвате, за да сте сигурни, че няма опасност.

Снимка: Shutterstock

Как да научите детето да пие вода

До навършване на годинка бебето все още ще пие вода доста неумело. Едва след това то се научава как точно да прави това.

Основните стъпки, за да го научите да пие самостоятелно вода, са следните:

- на първо място трябва да започнете с малки количества течност и постепенно да увеличавате;

- децата трябва да се научат да изнасят долната устна леко навън и да я стабилизират на ръба на чашата или шишето;

- езикът трябва да остане в устната кухина и да не се използва както по време на сучене;

- главата не трябва да се накланя прекалено назад, за да се предотврати навлизането на вода в дихателните пътища.

Постепенно детето ще се научи да управлява течността в устата си и да я поглъща без затруднения. Но за да го улесните, най-добре използвайте чаши с „човка“, които са перфектни точно за този етап. Първоначално е добре те да бъдат с клапа, за да не се полива детето, докато опитва да пие вода. След това може да използвате и такива без клапа.

По материали от Al femminile / Новите родители