Kитайската държавна информационна агенция „Синхуа“ представи през седмицата най-новия член на своя новинарски екип: изкуствен интелект, който „неуморно“ ще информира случващото се в страната всеки ден, пише британският „Гардиън“

Китайските зрители на телевизионния канал на агенцията бяха посрещнати от дигитална версия на популярния водещ Киу Хао. Компютърно генерираният водещ е облечен с костюм и вратовръзка, като китайските специалисти са успели дори да пресъздадат премигването и лекото повдигане на веждите, характерно за неговия човешки първообраз.

„Освен че мога да бъда с вас 24 часа на ден, 365 дни в годината, аз мога да ви представям новините директно от различни места“, казва дигиталния водещ.

„Синхуа“ представи и англоезичен телевизионен водещ с изкуствен интелект, който допълни, че „развитието на медийната индустрия изисква постоянни иновации и интеграция на високите технологии.“

Разработен от „Синхуа“ и китайската интернет търсачка Sugou изкуственият интелект, използван за създаването на дигиталните водещи, е бил научен, посредством машинно обучение, да симулира гласа, лицевите изражения и жестове на реални телевизионни водещи, за да предложи на зрителите „реалистичен образ, вместо студен робот“, твърдят от информационната агенция.

Дебютът на новата технология е бил по време на Световната конференция за интернет управление в провинция Чжецзян, определяна като китайския Давос за технологичния сектор.

Прочетете целия материал на сайта на Мениджър Нюз.