Изпуснали сте скъпия си смартфон във вода? Разлели сте я по дисплея му? Не се паникьосвайте, все още има какво да направите, пише Yahoo News.

Независимо дали апаратът е паднал в тоалетната или сте го бутнали без да искате в мивката, това безспорно е неприятно изживяване. Все пак не всичко е загубено. Действайте бързо и е възможно да спасите телефона си или поне да минимизирате щетите. Разбира се, понякога нищо не е в състояние да помогне, но ако сте късметлии, тези прости съвети ще ви помогнат.

Незабавно извадете батерията

И така, накиснали сте телефона си. Първото нещо, което веднага трябва да направите е да извадите батерията. Водата и електронните компоненти не си прилягат добре, както сами може да предположите. Затова е важно да спрете всяко протичане на ток през апарата. Ако не може да извадите батерията, алтернативата е веднага да загасите телефона.

Намокрете го пак

Да, точно така. Това е следващата част - в зависимост от това в какво сте изпуснали телефона, може да се наложи да го потопите отново. Ако например сте го изпуснали в солена вода или сте го залели с Кока-кола, химикалите в тези течности могат да кристализират и да повредят апарата, ако просто го оставите да изсъхне.

За да се справите с това намерете една кана с преварена вода и измийте вътре телефона. По този начин ще неутрализирате абразивните частици. Разбира се, ако апаратът е само малко мокър, по-добре е да си спестите тази стъпка. Пълното повторно потапяне е преди всичко в случай на заливане с безалкохолни напитки и морска вода.

Разглобете апарата

Следващата стъпка е да премахнете течността от самия апарат. Разглобете го до колкото можеше и с разтърсване изхвърлете капките. Уверете се, че във вътрешността на апарата няма останала течност. Отделете специално внимание на слотовете за SIM и microSD карта, които лесно биха могли да задържат течността.

След това идва ред на самото изсушаване. Тук търпението е ключово, не се поддавайте на желанието да пуснете отново апарата - не и преди да сте се уверили, че е напълно сух. Оставете телефона във вакуумираща торбичка, добавете силициево пакетче, ако разполагате с такова (може да го откриете в кутиите за обувки) и го оставете поне 48 часа. Така кондензацията ще избие, а силицият ще изсуши влагата. Ако след целия този процес все още може да видите капчици и мехурчета по екрана, значи за съжаление нямате късмет.