Все още не разполагаме с лек за болестта на Алцхаймер. Ако можем обаче да я открием по-рано, пациентите ще имат възможността да се подготвят за случващото се, а лекарите - да предприемат съответните превантивни мерки.

Нови модели на изкуствен интелект (ИИ) скоро ще могат да прогнозират появата на болестта години преди първите симптоми.

Екип от Калифорнийския университет в Сан Франциско (UCSF) и Станфордския университет прилага методи за машинно обучение към повече от 5 милиона здравни досиета, като обучава изкуствения интелект да открива модели, които свързват болестта на Алцхаймер с други заболявания.

Получената система не е съвършена, но когато е тествана спрямо хора, за които е известно, че са развили Алцхаймер на по-късен етап, ИИ успява да предвиди точно развитието му в 72% от случаите - понякога до седем години преди това.

Учените използват машинното обучение, за да установят връзки между болестта на Алцхаймер и други заболявания. (Tang et al., Nature Aging, 2024)

Как точно системата прави своите прогнози? Тя комбинира анализи на няколко различни вида риск, за да изчисли вероятността от развитие на болестта на Алцхаймер. Откритията могат да ни помогнат да разберем повече за причините за болестта, както и за това кой може да е уязвим към нея.

"Това е първата стъпка към използването на изкуствен интелект върху рутинни клинични данни - не само за да се идентифицира рискът възможно най-рано, но и за да се разбере биологията, която стои зад него", казва биоинженерът Алис Танг от UCSF.

Моделът открива редица състояния, които биха могли да се използват за изчисляване на риска от Алцхаймер, включително високо кръвно налягане, висок холестерол, недостиг на витамин D и депресия. Еректилната дисфункция и уголемената простата също са значими фактори при мъжете, а остеопорозата (скелетно заболяване) - при жените.

Това не означава, че хората с тези здравословни проблеми ще развият деменция, но анализът на изкуствения интелект преценява всеки от тях като предиктор, на който си струва да се обърне внимание. Надяваме се, че един ден същият вид подход на машинно обучение ще може да идентифицира рискови фактори за други трудни за диагностициране заболявания.

"Именно комбинацията от заболявания позволява на нашия модел да предскаже появата на Алцхаймер", казва Танг. "Откритието ни, че остеопорозата е един от факторите за прогнозиране при жените, подчертава биологичното взаимодействие между здравето на костите и риска от деменция."

Изследователите проучват и биологията, която стои зад някои от идентифицираните връзки. Установено е, че остеопорозата, болестта на Алцхаймер при жените и вариант в гена MS4A6A са свързани, което предоставя нови възможности за изучаване на развитието на заболяването.

Изследването е публикувано в Nature Aging.

Източник: Science Alert