От набавянето на храна до откриването на партньор и общуването с останалите хора от обществото – много от основните човешки дейности днес протичат във виртуалното пространство. Затова не би трябвало да се изненадвате от факта, че множеството региони в мозъка, които отговарят за координацията на тези задачи от ежедневието, се адаптират към въпросния ултрамодерен начин на живот.

Сега международен екип от изследователи реши да разгледа и обобщи всички изследвания, свързани с начина, по който интернет влияе на мозъка. И ето какво откри…

Оказва се, че интернет може да предизвика както остри, така и продължителни изменения в специфични области на познанавателните способности, които са отражение на промени в мозъка, засягащи възможностите за съсредоточаване, процесите на паметта и социалните взаимоотношения.

Умението ни да се съсредоточим върху конкретна задача намалява драстично вследствие на безкрайният поток от онлайн запитвания и уведомления, който ни разсейва, категоричен е  ръководителят на екипа д-р Джоузеф Фърт от Западния университет в Сидни. Нещо повече – интернет представлява гигантски хранилище от информация, до което имаме постоянен и лесен достъп. Ето защо това би могло да промени и начина, по който съхраняваме знанията (както и отношението ни към тях).

"Бомбардирането със стимули по интернет и разделянето на вниманието заради него предизвиква много притеснения - каза проф. Джером Сарис, друг участник в екипа. - Мисля, че това, заедно с увеличаващата се инстаграмификация на обществото, има капацитета да промени както структурата, така и функционирането на мозъка и да се отрази на социалната структура".

Източник: World Psychiatry