Учени откриха как да използват инфрачервен лазер, за да подават електроенергия към различни устройства. Системата може да предостави до 400 миливата по въздуха на разстояния до 30 метра. Това количество е напълно достатъчно, за да захрани малки сензори и други подобни технологии. С течение на времето учените са категорични, че и мобилните ни устройства ще могат да се възползват от тази система.

Как е възможно всичко това? Всичко се базира на метод, наречен дистрибутирано лазерно зареждане. Инфрачервен лазер (чиято дължина на вълната не може да нарани нито кожата, нито очите ни) е насочен през сферична леща към устройство с фотоволтаичен приемник с размери 10 на 10 мм.

Приемникът е достатъчно малък, че да може да се прикрепи към множество мобилни устройства и сензори. Екипът показва, че той успява да генерира от 85 до 400 миливат електричество. Резултатът е малък, но значителен.

Системата е многообещаваща, но все още има редица недостатъци. Така например ако искаме да заредим мобилния си телефон с нея, ще ни бъдат необходими над 100 часа. Освен това тя може да подава електричество само към едно устройство наведнъж. За сметка на това пък може да го следва из стаята благодарение на сферичната си леща.

„Способността ни да зареждаме безжично устройствата би могло да елиминира необходимостта да носим със себе си захранващи кабели за своите телефони или таблети“, казва ръководителят на екипа Джинйон Ха, от Университета Седжон в Южна Корея. „Освен това ще може да захранва и различни сензори, като например тези в устройства тип Интернет на нещата (IoT), както и сензори, използвани при мониторинговите процеси в производствените фабрики“.

Изследването е публикувано в Optics Express.

Източник: IFLScience