В днешно време политиците и не особено образованите представители на медийното пространство обвиняват игрите за всичко. Рахит, изнасилване, (само)убийство, липса на социален живот, затъпяване… И нормално – това е новата изкупителна жертва за проблемите на нашето общество, която заема мястото на книгите, филмите и музиката.

През годините не едно и две заглавия успяха да разтърсят общественото пространство. Така че в този материал ще разгледаме именно онези игри, които скандализираха света – с или без основание - посредством своето съдържание…

Doom

Първият FPS шутър, който наистина грабна вниманието на обществото. От една страна – той положи основните на жанра, който познаваме днес. Но от друга – бе разпънат на кръст заради "демоничните изображения" в него. Не веднъж и два пъти е наричан „симулатор на масови убийства”.

Нещо повече - играта бе набедена за основен виновник при масовото убийство в Колумбайн, САЩ през 1999 г., когато учениците Ерик Харис и Дилън Клиболд, запалени играчи на Doom, застрелват 12 деца и един учител, раняват 21, след което се самоубиват. Според някои твърдения, които впоследствие се оказват неверни, Харис бил направил нива за Doom, които изглеждали като училището – уж в тях репетирал истинското клане.

Manhunt

Първата игра, забранена във Великобритания заради множеството садистични елементи в нея. Тук главният герой може да задушава противниците си с найлонови пликове, да забива ножове в лицето им, да разбива черепа им с бейзболни бухалки и т.н.

През 2004-та тази иначе уникална екшън/стелт игра бе използвана като оправдание за психопатската постъпка на 17-годишния Уорън Лебланк, който намушква и пребива до смърт с чук 14-годишно момче в парк в Англия. Впоследствие обаче – по време на делото – става ясно, че единственият човек, притежавал Manhunt в цялата ситуация, е жертвата, а Лебланк е действал изцяло по своя воля.

Custer's Revenge

Този платформър, предназначен за Atari 2600, ви поверява управлението на генерал Джордж Армстронг Къстър , останал в историята като символ на геноцида над коренното население на Америка.

В Custer’s Revenge той въоръжен с една огромна… ерекция. Целта тук е да избягвате вражеските индиански стрели, за да стигнете до другия край на екрана, където ви очаква гола американска туземка, вързана на стълб. За да спечелите точки, трябва да я… е, вие си знаете какво. Без значение дали е съгласна или не.

Порнография, сексизъм, изнасилване – всичко това в един пакет. Кой е позволил подобно нещо да излезе на пазара, остава мистерия.