Комуникацията играе голяма роля в интимните отношения, особено когато става дума за разногласия. Понякога споровете и кавгите дори са важни, за да решите някои проблеми. Но има теми, на които просто не си заслужава да се карате. Ето някои от тях:

1. Бившите партньори

Което е минало, е минало и какво е било преди да започнете да се срещате, не бива да ви интересува. Всяка връзка е единствена по рода си и само защото настоящият ви партньор не преживява или не прави с вас същите неща като с бившата си, не означава автоматично, че вашите отношения са по-лоши. Нали все трябва да е имало някаква причина, че са се разделили. Ако непрекъснато подпитвате и се ровите в миналото, рискувате да раздразните или отегчите половинката си, което е напълно излишно!

2. Дреболиите в домакинството

Вероятно някои спорове и забележки са оправдани, ако например зверски ви изнервя фактът, че той отново е забравил да изхвърли боклука или че не е завинтил капачката на пастата за зъби. Въпреки това имайте предвид, че това са просто дреболии, за които дори няма да се сещате или вече ще са без значение на другия ден. И ако подхванете спор по такъв повод, само ще си развалите и двамата настроението.

3. Дистанционното

Искате да гледате романтична комедия, а той предпочита трилър? В този случай е добре да си припомните поговорката „По-умният отстъпва“. Може би нейното или неговото предложение съвсем не е толкова лошо и спокойно можете да се „жертвате“ да гледате нещо, което на него или на нея им харесва. Дори ако филмът се окаже скучен, пак е за предпочитане, вместо да си съсипете вечерта за кино със спорове или натякване (пост фактум). Следващия път може вие да решите какво да гледате.

4. Личното време

Всеки човек има нужда от свободно пространство, дори когато е сериозно обвързан. Някои повече, други по-малко. Ако партньорът или партньорката ви понякога се нуждае от време само за себе си, не му/й пречете и проявете разбиране, вместо да се цупите или ядосвате.

5. Нещата, които не можете да промените

Човек може да се отучи от лошите си навици. Но не и да промени черти на характера си. Той или тя са такива, каквито са. Вие сте го/я обикнали с всичките му/й предимства и недостатъци, така че го/я приемете, вместо да се опитвате да го промените. Нали и вие искате да ви приемат каквито сте.