След като през второто тримесечие на 2018 Huawei за първи път измести Apple от втората позиция по глобални доставки при производителите на смартфони, компанията отново регистрира по-добри резултати от американския си конкурент и през третото тримесечие на настоящата година.

Според данните на IDC глобалният пазар на смартфони бележи 6% спад за Q3/2018 спрямо Q3/2017. Всички производители общо са доставили 355,2 млн. устройства през последното тримесечие, спрямо 377.8 милиона за същия период на миналата година. На този фон Huawei бележи огромен ръст, доставяйки 52 млн. устройства през третото тримесечие на 2018, което е 32,9% повече спрямо същия период на 2017 г.

Пресметнато в пазарни дялове, глобално Huawei държи 14,6 %, което е с цели 4,2 процентни пункта повече в сравнение със същия период на 2017 (10,4%) и с 1,4 процентни пункта повече от настоящия пазарен дял на Apple.

Според експертите на IDC, ако Huawei продължи да се развива със същите темпове, компанията не само ще се утвърди на втората позиция при производителите, но и няма да мине много време преди да посегне към първото място. Моделите P20 и P20 Pro продължават да бъдат едни от най-търсените на пазара и да реализират впечатляващи обеми по отношение на продажбите си, докато новата флагманска серия Mate 20, която излезе на пазара преди по-малко от месец, напълно оправда званието „Най-очакван смартфон за 2018“ и също реализира чудесни пазарни резултати, които тепърва ще се повишават през следващите месеци. В България през първите 10 дни след пускането му на локалния пазар, продажбите на Mate 20 Pro са с впечатляващите 2,36 пъти по-високи в сравнение с първите 10 дни на Mate 10 Pro.

„Надпреварата за лидерската позиция на пазара на смартфони продължава да бъде много оспорвана след като Huawei отново изпревари Apple.” сподели статистическият мениджър на IDC Антъни Скарсела.