Американската компания Facebook, собственик на едноименната социална мрежа, ще събира данни за придвижването на потребителите си, за да подпомогне борбата с коронавируса, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на компанията.

От тази седмица специалистите на компанията ще събират данни за местонахождението на потребителите на територията на САЩ и ще предоставят данните на федералните и местните власти, пише БТА. Информацията ще бъде анонимна и ще се използва най-вече за съставяне на статистически данни, а също за изготвяне на методи за борба срещу разпространението на заразата.

Според ръководството на Фейсбук с получаването на такива данни властите по-лесно ще следят дали населението изпълнява изискванията за социална дистанция. Освен това въз основа на информацията може да се следи колко сериозно американците приемат препоръките на властите да не напускат домовете си без крайна необходимост. Чрез нея също така ще се определят щатите, между които има най-активно движение на население, създаващо засилен риск от разпространение на коронавируса.

В САЩ са регистрирани 360 000 случая на заразени с коронавирус, а починалите са над 10 600 души.