Светлината, която екраните на нашите лаптопи, смартфони и таблети излъчват, е наистина силна. В това отношение дизайнерите наистина са се постарали. Дисплеите са толкова ярки, че можем да видим какво има на тях дори и в слънчев ден. Нощем пък те са толкова силни, че някои ги сравняват с „малък прозорец“, през който прониква дневна слънчева светлина, пише Business Insider.

Ето защо въобще не е добра идея да гледате тези екрани, когато се свечери.

Като цяло нашите тела следват естествен цикъл, който ни позволява да стоим будни през деня и да си почиваме през нощта. Ако вземем смартфона, преди лягане, за да проверим Facebook обаче да речем, нашият мозък се обърква. Ярката светлина го кара да мисли, че е време да спре да произвежда мелатонин – хормон, който подсказва на тялото, че е време за сън.

Когато пречи на производството на мелатонин, светлината от дисплеите на практика разбива на пух и прах и цикълът на съня и почти изкуствено създава своеобразен джет лаг. Съответно – заспиваме по-трудно, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Например…

  • Твърде дългото взиране в екрана на смартфона намалява честотата на мигане. Това от своя страна уморява очите, предизвиква дразнения, замъглява погледа и т.н.
  • Не сте се наспали добре? На следващия ден ще бъдете лесно раздразними. Способността ви да запомняте нова информация ще бъде намалена.
  • Освен че пречи на производството на мелатонин, светлината на смартфоните засяга и хормоните, които контролират глада. С други думи – рискът от надебеляване се увеличава.
  • Недоспиването в дългосрочен план води до натрупване на невротоксини, които още повече започват да пречат на съня.
  • Учени са открили връзка между недоспиването, причинено от взирането в смартфони през нощта, и риска от рак на гърдата и простатата.
  • Хората, чийто нива на мелатонин са намалели, а телесният им часовник – разстроен – са по-склонни към депресия.
  • Изследвания показват, че когато смартфонът е край нас, нашите когнитивни способности, както и умението ни да се фокусираме, намаляват.

За да се преборят с всички тези проблеми, софтуерните дизайнери създадоха най-различни програми, като например f.lux или режима Night Shift за iOS, които тушират и редуцират излъчваната от екраните светлина. Много от потребителите твърдят, че оранжевият отблясък е за предпочитане пред ярката синя светлина. На този етап някои изследвания показват, че приглушената светлина може и да подобри съня ни. Въпреки това са нужни повече проучвания по темата.

В края на краищата – ако искате наистина да се наспите, просто дръжте смартфона си настрана и не се изкушавайте да браузвате из социалните мрежи преди лягане.