Котките са мистериозни, тихи и любопитни същества. Ето защо вероятно не е изненадващо, че някога на тях е било гледано като на идеалните шпиони.

През 60-те години на миналия век ЦРУ е похарчило милиони долари и е прекарало години наред в създаването на котки киборзи, които да шпионират руснаците и тайно да извличат информация. За съжаление на американците, тяхната мечата за подобна котка е умряла – и буквално, и преносно - в мига, в който едно от тези животинки е било прегазено от преминаващо такси. Или поне така се твърди.

Историята за котката шпионин научаваме от няколко разсекретени документа от периода. Проектът, носещ кодовото название „Операция акустично коте“ (Operation Acoustic Kitty), е включвал котка, снабдена с микрофон в своя ушен канал, както и малък радио предавател в основата на черепа си. Идеята е била това животинче да бъде обучено по такъв начин, че да се промъква в посолствата на Съветския съюз, или дори в Кремлин, да записва разговорите и да ги изпраща обратно до ЦРУ.

Според разсекретените документи агентите дори са експериментирали със слухови команди, посредством които да командват котката шпионин. На практика са искали да контролират движенията ѝ дистанционно. Всеки собственик на подобно животинче обаче ще ви каже, че обучението на котка въобще не е лесна задача.

„Бяха похарчени много пари. Те разрязха котката, сложиха батерии в нея и навързаха всичко. Опашката трябваше да бъде използвана като антена. Създадоха нещо чудовищно. Извършваха множество тестове върху нея“, казва Виктор Марчети, специален асистент на заместник директора на ЦРУ през 60-те години на миналия век в книгата The Wizards of Langley от 2001-ва.

Според него една от първите котки шпиони загива преждевременно в един от първите експерименти в реални условия. Малко след като агентите от ЦРУ я отвеждат в парка и ѝ казват да шпионира хората на отсрещната пейка, едно преминаващо такси я блъска и убива.

По-късно Марчети се превръща в изявен критик на американското разузнавателно общество. Той е известен с някои наистина противоречиви и съмнителни идеи (част от които се считат за чисти теории на конспирацията), което означава, че неговите твърдения, свързани със странните начинания на ЦРУ, трябва да се взимат с щипка сол.

И наистина, документите на ЦРУ разказват малко по-различна история. Според един силно редактиран документ, озаглавен Views on Trained Cats, проектът е бил малко или много успешен, но агенцията не успява да намери негово приложение. „Останахме удовлетворени, наистина е възможно… Това само по себе си е забележително постижение.“

И все пак… „нашият финален анализ на обучените котки… за целта на… ни убеди, че програмата не би била практична за нашите силно специализирани нужди“.

Похарчени са милиони долари, но мечтата за котки киборзи така и не се осъществява. Може би е за добро – все пак последното нещо, което искате, е котки да се месят в геополитически конфликти.

Източник: IFLScience