Обикновено шпионажът се върши от професионално тренирани за целта хора, които притежават и необходимите качества. Но военното разузнаване на САЩ има намерение да включи в редиците си умна мрежа от растения, която ще им помогне да останат на една крачка пред опонентите си.

Флората няма да се промъква тайно във вражески лаборатории или да практикува ръкопашен бой. Вместо това ще се използва, за да наблюдава средата за химически атаки и дори за появата на електромагнитни пулсове, обясняват от агенцията Дарпа. Програмата се нарича Напреднали растителни технологии и сега стартира. Дарпа се надява да успее да създаде самопоодържаща се мрежа от растения, която да може да бъде наблюдавана отдалечено за промени в околната среда.

“Растенията са силно адаптирани към техните среди и по естествен начин манифестират физиологическите си реакции към основни стимули като светлина и температура. Но някои от тях реагират и на докосване, наличие на определени химически вещества, вредители и патогени”, обяснява Блейк Бекстин от Дарпа.