20 полезни сайта, които повишават интелигентността

24 май 2019 г., 16:11
23573

Изберете полезното. Снимка: Shutterstock 

Често си губим времето по социалните мрежи в гледане на снимки, чатове и разгорещени спорове. Но интернет гъмжи от далеч по-полезни неща, които са само на клик разстояние. Ето няколко сайта, които по един или друг начин разширяват умствените ни граници. (За съжаление, по-голямата част от тях са достъпни само на английски език.)

Free Rice сайт, който дарява ориз при правилни отговори на поредица от въпроси. Сайтът предлага широк спектър от теми, за да тествате знанията си, от хуманитарните до точните науки. За всеки правилен отговор Free Rice дава 10 зърна ориз. Можете да играете в група или индивидуално.

Coursera е образователна платформа, която предлага онлайн курсове от най-добрите университети и организации в света..

Udemy е пазар на знания. Днес повече от 10 милиона студенти го използват и има над 40 000 курса.

Lumosity е сайт, който твърди, че може да подобри вашите интелектуални способности. В началото изглежда просто, но тайната му се крие в това, че създава индивидуални „тренировки“ за всеки човек. Струва си да опитате.

Memorado е безплатно приложение за смартфон под формата на тренировъчна игра. Има 600 нива и разнообразни загадки. (iOS/Android)

Duolingo е безплатна платформа за изучаване на езици и преводи. Потребителите научават нови неща, трупат знания и помагат, като превеждат уеб сайтове, статии и други документи.

Brainexer е сайт с огромно количество тестове и упражнения за подобряване на паметта, работата с числа, вниманието и интелигентността.

Memrise е онлайн платформа, която използва най-новите техники за работа с паметта, за да помогне да учим и запаметяваме по-бързо и по-ефективно.

Project Gutenberg е електронна библиотека, която съдържа различни произведения на световната литература.

Curious е уебсайт, създаден за студенти, учители и талантливи хора по целия свят, които искат да споделят своите знания и умения и да бъдат възнаградени за труда си.

Open Culture сайт с образователно и културно съдържание, който можете да използвате свободно и безплатно.

CogniFit Brain Fitness e приложение, което съчетава опита на игрите и невронауките. Авторите му твърдят, че ако го използвате минимум 20 минути 2 или 3 пъти седмично, гарантирано ще подобрите познавателните си способности.  (iOS/Android)

Fit Brains Trainer е приложение за езиково обучение. Няколко минути игра са достатъчни за подобряване на уменията. (iOS / Android)

TED-ED е сайт за преподаватели и студенти, който съдържа интересни образователни видеоклипове под 10 минути.

Zooniverse е онлайн платформа, която ви позволява да участвате в разнообразни научни проекти.

How Stuff Works е изчерпателен сайт с безброй теми, който обяснява как действително работят най-различни неща и представя знанията на достъпен и разбираем език.

Unplug the TV е сайт, предлагащ куп забавни и образователни видеоклипове. Простият формат ви кани да преминете към нов видеоклип с едно кликване или да претърсите архивите.

This American Life е радиопредаване, което обсъжда конкретна тема всеки път, като обикновени хора споделят своите лични истории и мнения. Тя може да се слуша чрез подкаст, мобилно приложение или, ако предпочитате добрите стари устройства, по радиото.

EIDETIC е приложение за хора, които трудно разчитат на паметта си. Методът за повторение помага да запомните всичко. (iOS / Android)

Answerbag.com е сайт за любознателните потребители, които искат да си припомнят „как работеше подемната сила“ или „кой беше най-добрият баскетболист на 80-те. Форматът е прост и удобен, така че не е никак трудно да откриете нужната ви информация.

Източник: Bright Side

Коментари